Zeci de hectare de teren din Tismana, transformate în lac

Aproximativ 50 de hectare de teren din satul Celei, oraşul Tismana, au fost inundate după ce Râul Orlea a ieşit din matcă. Ploile din ultima vreme, dar şi nepăsarea autorităţilor a dus la această situaţie care a stârnit disperare printre localnici.

Lunca Costeni din saltul Celei s-a transformat, de mai bine de şase luni, într-un adevărat lac. Localnicii sunt disperaţi pentru că din acest loc asigurau hrana animalelor pe timp de iarnă. „Aduceam animalele la păscut aici până de Sfântul Constantin şi Elena după care ne mutam cu ele în altă parte şi lăsam iarba să crească pentru a avea fân iarn. Fiecare avem câte o bucată de teren în această luncă, dacă nu se va rezolva situaţia vom vinde animalele ce să facem, altă variantă nu avem”, a spus Panteliomon Baloloi din Tismana. Autorităţile locale susţin că s-a ajuns în această situaţie din cauză că Râul Orlea nu a mai fost de mult timp decolmatat. Costel Buzianu, primarul oraşului Tismana, spune că problema trebuie rezolvată de către Apele Române. „Eu am făcut o adresă la Aple Române, iar răspunsul pe care l-am primit a fost acela că în momentul în care vor avea bani vor face regularizarea râului şi atunci lunca probabil nu va mai fi afectată”, a precizat Costl Buzianu, primarul oraşului Tismana.

SGA Gorj, direct răspunzător

Reprezentanţii Serviciului de Gospodărire al Apelor Române (SGA) Gorj dau vina pe natură. „Datorită nivelului ridicat al pânzei freatice  existente în zona respectivă, precipitaţiile care cad se păstrează pe suprafaţa respectivă un timp îndelungat acolo fiind şi o cotă coborâtă. În data de 16 mai în zona respectivă cantitatea de precipitaţii a fost de 42 litri/metru pătrat. Avem prevăzute nişte lucrări în zona respectivă, dar nu se ştie când le vom demara, vremea este instabilă, bani nu prea sunt..  O să vedem ce putem face pentru a ajuta acei oameni” , a spus Doina Isar, inginer SGA Gorj. Au fost inundate nu mai puţin de 50 de hectare de teren. Astfel, localnicii pot spune acum că nu sunt proprietari de păşune ci ai unui lac.

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: