Biserică monument din Alimpeşti, depozit de deşeuri

Autorităţile locale din Alimpeşti nu dau doi bani pe monumentele istorice din comună. În satul Alimpeşti există o biserică veche de peste 100 de ani care a fost declarată monument istoric, dar care a fost transformată în depozit de deşeuri fiind aruncate sticle, lemne, resturi de coroane, cruci şi materiale de construcţii.

O biserică veche de peste 100 de ani din satul Alimpeşti aflată în cimitirul din sat a devenit locul de depozitare al tuturor lucrurilor nefolositoare. Pentru că nimeni nu este interesat să protejeze aceste lăcaşuri de cult devenite monumente, locuitorii aruncă aici lemne, coroane, cruci, sticle sau chiar materiale de construcţii. Consilierul local Leonida Belgher îi găseşte vinovaţi pentru această situaţie pe preot şi pe primăriţă. „Nu este posibil ca o biserică declarată monument istoric să arate în felul acesta. De ce avem preot şi primar în comună dacă nu se preocupă. Din câte ştiu eu s-au alocat ceva bani pentru aceste monumente istorice. La noi în comună sunt două biserici monument una de peste 100 de ani şi una de 250 de ani. Cea de 100 de ani care se află în cimitirul din satul Alimpeşti arată într-un hal fără de hal. Să mă ierte Dumnezeu că nu spun că eu sunt perfect, dar totuşi e biserică. Nu-i costă nimic să taie buruienile care au acoperit-o şi să o cureţe de mizeriile de prin ea şi să o închidă. Cam aceeaşi situaţie e şi le biserica de 250 de ani numai că aici nu este situaţia aşa de critică. Aşa sunt apreciate monumentele istorice în comuna Alimpeşti de preot şi de primăriţă”, spune Belgher.

 „Fac altă biserică“

Elena Mosor, primăriţa din Alimpeşti nu are de gând să facă nimic pentru acest obiectiv pentru că nu are bani şi a apelat la ajutorul echipei Gorj Tv să ia măsuri în această situaţie. „Nu am primit bani pentru monumentele istorice, cred că parohia ar trebui să se ocupe. Eu nu pot să stau paznic şi la biserici, şi până la urmă ce dacă e monument istoric, nu o ia nimeni de acolo. În plus de asta nu înţeleg cine i-a dat statutul de monument istoric. Eu fac altă biserică în comună. Nu cred că acolo e depozit. Ce vi s-a părut aşa ieşit din comun. Dacă aveţi posibilităţi restauraţi-o dumneavoastră că eu nu am cum”, a spus primăriţa.  

Mai mult decât atât primăriţa crede că consilierul Leonida Belgher a transformat monumentul in depozit de deşeuri, pentru a face apoi scandal pe această temă. „Nu e depozit acolo. Nu avea nimeni ce să arunce acolo, am fost şi eu la cimitirul ăla şi era totul în regulă. Eu cred că Belgher a făcut asta ca să facă scandal”, a mai spus aceasta.

„Nu înţeleg de ce au mai pus pancartele astea cu monument istoric, să se facă de râs. Păi aşa arată un monument istoric. O să se transforme în toaletă publică până la urmă că nu mai are mult. Au depozitat aici nişte cruci, cine ştie ale cui or fi coroanele l-au lăsat să putrezească pe biserică, iar înăuntru nu mai vorbesc ce este. E păcat să arate aşa Casa Domnului”.

SĂTEAN

Vizualizări: 182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: