Zeci de infractori gorjeni au sub 14 ani

Numărul copiilor care la vârsta de 14 ani au deja antecedente penale este într-o permanentă creştere. Numai în 2012, la Compartimentul de evaluare a copilului care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal din cadrul DGASPC Gorj, s-au primit sesizări care vizează peste 60 de cazuri de minori. Cei mai mulţi au săvârşit infracţiuni de furt calificat. Oamenii legii spun că, în general, copiii fură telefoane mobile şi bani, fapte de acest gen petrecându-se în preajma sau în incinta unităţilor de învăţământ.

Compartimentul de evaluare a copilului care săvârşeşte fapte penale şi nu poate fi tras la răspundere din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj a înregistrat, în anul 2012, 83 de sesizări care vizează un număr de 62 de cazuri de minori. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, infracţionalitatea în rândul copiilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani a început să crească începând cu anul 2010. „Analizând comparativ numărul de sesizări primite în perioada 2004-2012, am ajuns la concluzia că începând cu anul 2010 incidenţa infracţionalităţii juvenile a crescut depăşind nivelul anilor 2005-2008. Astfel, în anul 2010 s-au înregistrat 65 de sesizări, în anul 2011 un număr de 86 de sesizări, iar în anul 2012- 83 de sesizări”, a declarat Gheorghe Zisu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj.

Sesizările privind infracţiunile săvârşite de minorii care nu împlinit vârsta de 14 ani vin atât de la parchetele de pe lângă judecătoriile din judeţ, poliţie, judecătorii, primării, cât şi de la persoane fizice.

Minorii sunt tentaţi de telefoane mobile şi bani

Cele mai multe dintre infracţiunile săvârşite de către minorii care nu pot răspunde penal sunt cele de furt calificat. „Infracţiunile săvârşite în cele 83 de sesizări primite în anul 2012 se împart după cum urmează: furt calificat - 57 sesizări; distrugere - 10 cazuri; însuşirea bunului găsit 2 cazuri; distrugere de bunuri - 2 cazuri şi folosirea fără drept a articolelor pirotehnice - 12 cazuri. Sesizările privind infracţiunile săvârşite de minorii care nu împlinit vârsta de 14 ani vin atât de la parchetele de pe lângă judecătoriile din judeţ, poliţie, judecătorii, primării, cât şi de la persoane fizice”, a declarat Gheorghe Zisu. De regulă, minorii sub 14 ani sunt implicaţi în infracţiuni comise în grup, unde sunt atraşi de persoane majore.

Oamenii legii spun că minorii recurg la astfel de fapte din cauza surselor de finanţare. În general, cele mai multe dintre infracţiunile de furt au loc în preajma sau în incinta unităţilor de învăţământ, unde se fură telefoane mobile, dar şi sume de bani de la elevi.

Minorii infractori, monitorizaţi de Protecţia Copilului

Potrivit reprezentanţilor DGASPC Gorj, pentru 36 de minori care au săvârşit fapte penale şi nu răspund penal s-au instituit măsuri de protecţie, mai exact,  32 de măsuri de supraveghere specializată în familie şi 4 măsuri de plasament. Pe toată durata aplicării măsurilor destinate copilului care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal, vor fi asigurate servicii specializate, pentru a-i asista pe copii în procesul de reintegrare în societate. „Printre atribuţiile Compartimentului de evaluare a copilului care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal putem aminti câteva exemple: consilierea juridică, consilierea psihologică, consilierea socială,monitorizarea cazurilor. De asemenea, menţionăm faptul că toate persoanele care observă un comportament deviant la un minor (furtul, fuga de acasă, vagabondajul, absenţa de la şcoală) pot sesiza Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului atâttelefonic cât şi scris”, a menţionat Gheorghe Zisu.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: