Zeci de mii de vouchere de cărbune pentru salariaţii CE Oltenia

Două vouchere a câte cinci tone de cărbune pentru fiecare dintre cei 15.000 de salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia. Aceasta este propunerea administraţiei, agreată de o parte a sindicatelor. O decizie finală va fi luată miercuri. Deocamdată liderilor sindicali nu le este clar cum pot fi valorificate voucherele şi dacă minerii din zona Motru pot plăti cu ele agentul termic la UATAA. Cert este că societatea nu mai dă contravaloarea în bani a cărbunelui, aşa cum făcea în anii trecuţi. Rămâne ca fiecare salariat care nu are nevoie de cărbune să găsească un client căruia să-i vândă tichetul valoric.

Conducerea CE Oltenia a convocat luni dimineaţă liderii de sindicat afiliaţi la Federaţia UNIVERS, cu excepţia celor din zona Motru şi a celor din Federaţia Naţională Mine Energie (FNME). Au participat la şedinţă Aurel Nanu Mic- SE Craiova, Dorinel Licurici - SE Işalniţa, Eugen Iovan- SE Turceni şi Jan Popescu, Gabriel Căldăruşe, Gabriel Bălăceanu, Ovidiu Priporeanu, Marius Blîndu - Sindicatul Mine Energie Oltenia (SMEO), Marcel Dobrogeanu - ELCFU Motru, Adrian Marciuc- Jilţ, Paul Constantinescu - Husnicioara. CE Oltenia a trimis după câteva ore un comunicat de presă în care anunţă că: „De comun acord s-a luat hotărârea acordării a două vouchere pentru cărbune, a câte 5 tone fiecare, fiecărui salariat. Salariaţii pot decide asupra modului de folosinţă a acestor vouchere“. Practic, compania anunţa că decizia a fost luată. Nu sunt explicate foarte bine condiţiile în care pot fi folosite aceste vouchere. Aceste vouchere pot fi vândute de mineri şi energeticieni, însă sindicatele vor să obţină promisiunea administraţiei că le va da contravaloarea în bani dacă nu vor reuşi să scape de ele până în octombrie.

Întâlnirea din biroul lui Ciurel, fără obiect

Gabriel Bălăceanu, lider de sindicat în bazinul Rovinari, a explicat faptul că şedinţa de la sediul CEO a fost una de deblocare a situaţiei, însă decizia privind acordarea cotei de cărbune va fi luată în comisia mixtă administraţie-sindicate, de miercuri. „N-a fost o şedinţă, a fost o deblocare a situaţiei, astfel încât să putem găsi o soluţie să rezolvăm problema. Practic a fost o ruptură totală după ultima şedinţă legată de cota de cărbune. Eu am fost invitat de preşedintele SMEO. Deciziile legate de cota de cărbune şi restul se vor lua tot pe comisiile mixte. A rămas pentru data de 15 iulie să reluăm discuţiile. Ni s-a prezentat o situaţie economică prin care există probleme legate de lichidităţi la nivel de companie“, a declarat acesta.

Bălăceanu a mai spus că propunerea luată în calcul la această întâlnire aparţine lui Nelu Roşca, liderul din Motru, neinvitat la şedinţă. El propunea că oamenii să îşi plătească datoriile la UATAA prin aceste vouchere de cărbune ce ar ajunge la 550-600 de lei. „Propunerea cu voucherele este a domnului Roşca. Dacă nu avea atitudinea aceea cred că filozof rămânea şi era foarte bine, dar practic de la dânsul s-a ajuns la blocajul acesta. (...) Nu sunt în totalitate de acord cu chestia asta. Este o rezolvare pentru zona Motru, dar sunt probleme pe celelalte”, a declarat Gabriel Bălăceanu, liderul Departamentului Rovinari al Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO).

Că decizia finală va fi luată miercuri a declarat şi Ion Ruşeţ, şef de departament la CE Oltenia: „Miercuri la ora 11 va avea loc şedinţa comisiei mixte. Eu cred că de această dată se va ajunge la o înţelegere echitabilă. Zic că se va rezolva miercuri, pentru că erau premisele să se rezolve de vineri însă a intervenit acel incident acolo. Nervii s-au întins şi de o parte şi de cealaltă. Fac la apel la partenerii sociali să fie extrem de diplomaţi pentru că pot să soluţioneze mai multe probleme decât cu forţa”, a precizat Ion Ruşeţ, şeful Departamentului Relaţii cu Comunitatea din cadrul CE Oltenia.

REACŢIE

Liderii de la FNME, neinvitaţi la întâlnire, susţin că ei participă la şedinţa de miercuri, unde vor fi luate deciziile. „Nu are nicio însemnătate acea şedinţă, îşi mai chemă căţeii acolo, aşa de imagine. (...) Dacă acele sindicate prezente doar au dat din cap şi nu au avut nicio reacţie, o să avem noi miercuri. Să spună şi ei ce fac salariaţii cu acele hârtii. Se şterg cu ele la fund. Dacă este o ofertă atât de mare şi oamenii nu le pot valorifica, rămân cu ele? Ar trebui să le răscumpere compania în octombrie-noiembrie. Îşi bat joc de oameni. ăştia lucrează pompieristic, ce face omul dacă nu-l poate utiliza?“, a comentat sindicalistul Constantin Mitrescu.

Vizualizări: 340

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: