CE Oltenia, obligat să monitorizeze poluarea de la Rovinari

Comisarii de mediu gorjeni vor să vadă dacă dispozitivul instalat de CE Oltenia la cariera Roşia din zona Rovinari pentru sfărâmarea cărbunelui afectează populaţia din zonă. După ce mai mulţi cetăţeni din blocurile învecinate au reclamat că în timpul funcţionării dispozitivului se produce mult praf în zonă, Garda de Mediu Gorj a cerut complexului să contracteze o firmă autorizată care să monitorizeze în următoarele trei luni calitatea aerului în zonă, dar şi nivelul zgomotului. În funcţie de rezultat, Garda de Mediu poate impune administraţie complexului să ia măsuri.

CE Oltenia a montat la depozitul carierei Roşia, care se află în imediata vecinătate a unor blocuri din Rovinari, un dispozitiv care să sfărâme bulgării de cărbune, înainte de a fi preluaţi de banda transportoare pentru termocentrală, în ideea că astfel hoţii nu vor mai putea fura din materia primă pentru producerea energiei. Oamenii din zonă s-au revoltat şi au ameninţat cu proteste în masă, spunând că în timpul funcţionării dispozitivul produce mult praf.

Comisarii Gărzii de Mediu Gorj au mers la faţa locului pentru a verifica cele reclamate de cetăţenii din Rovinari. În urma controlului, comisarii de mediu au impus administraţiei CE Oltenia să contracteze o societate specializată şi acreditată pentru determinarea calităţii aerului şi pentru stabilirea nivelului zgomotului produs de respectivul dispozitiv. Firma va trebui să facă determinări ale calităţii aerului până în luna septembrie şi să prezinte celor de la Garda de Mediu rezultatele. Dacă se va constata că acel dispozitiv poluează, Garda de Mediu Gorj va impune complexului luarea de noi măsuri. „Verificând legislaţia de mediu s-a constatat că acest dispozitiv nu intră sub incidenţa ordinului 1798, deci nu necesită un acord special de mediu, făcând parte din fluxul lor tehnologic. Dar, ca măsură de precauţie, am dispus ca pe o perioadă de trei luni să facem o monitorizare asiduă a calităţii aerului înconjurător, deci Complexul Energetic Oltenia are această obligaţie, ca pe această perioadă să facă analize la praf şi la zgomot, în funcţie de care, ulterior, vom verifica şi vom dispune măsurile prevăzute de lege. Am dispus măsură titularului de activitate, în speţă Complexului Energetic Oltenia să contracteze firme acreditate RENAR pentru realizarea acestor analize, urmând ca după aceea să ni le prezinte. Nu este vorba de analize făcute de complex, că nu au cu ce, este vorba de contactarea unor laboratoare acreditate pentru realizarea acestor analize”, a declarat Gheorghe Sanda, comisar şef în cadrul Gărzii de Mediu Gorj.

Acest lucru implică unele costuri pentru CE Oltenia. „Atâta timp cât există suspiciunea că anumiţi parametri ai aerului ar fi depăşiţi obligaţia noastră este să le stabilim aceste măsuri”, a precizat şeful Gărzii de Mediu Gorj.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: