Şefii CE Oltenia, strânşi la pungă cu salariaţii. Urmează proteste!

Fără vouchere de vacanţă, prime de ziua meseriei amânate şi doar opt tone de cărbune de salariat sunt propunerile administraţiei Complexului Energetic Oltenia, respinse de mare parte ale sindicatelor la negocierile de vineri. Mai mult, conducerea companiei vrea să dea cărbunele doar în natură, nu contravaloarea în lei, cum a fost în anii trecuţi. Liderii de sindicat solicită 12 tone de cărbune în natură sau echivalent bănesc. Unii lideri sunt de acord cu amânarea primei de Ziua Energeticianului, dacă este vorba de câteva zile sau săptămâni. Sindicaliştii mai cer majorarea adaosului la salariu cu o sută de lei, cerere respinsă categoric de directorul Ciurel.

Managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a spus înainte de a intra la negocieri că va fi acordată cota de cărbune, nu şi adaosul la salariu. “N-a spus nimeni că nu se va da cota de cărbune, dar vedem cum o dăm, sub ce formă, dacă putem să mai dăm bani în loc de cărbune, cum s-a luat anul trecut. Este doar o problemă de organizare şi felul în care, de când începe, şi procedura în care vom da această cotă. Nu se pune problema la ora aceasta identificării de resurse pentru vreun adaos. De cota de cărbune ne-am înţeles încă din primăvară, de adaos nu. Niciun fel de adaos. Adaosul este o chestie nouă, scoasă pe piaţă fără niciun fel de suport economic, fără niciun fel de calcul”, a spus Laurenţiu Ciurel.

Administraţia dă opt tone, sindicatele cer 12

Şefii din cadrul CE Oltenia au propus sindicaliştilor ca fiecare salariat să beneficieze de o cotă de cărbune mai mică decât cea acordată în 2014, şi doar în natură, explicând că în prezent compania nu dispune de lichidităţi. Liderii sindicali spun că nu acceptă sub nicio formă propunerea administraţiei. Săptămâna aceasta vor urma noi negocieri, stabilite în principiu pentru data de 15 iulie. În cazul în care nu se va ajunge la un consens, sindicatele ameninţă cu proteste de amploare. „Nu vrea să ne dea decât opt tone, nu 12 cum am solicitat, mai puţin ca anul trecut, deşi muncim mai mult pentru că suntem mai puţini. Pe site a mulţumit oamenilor pentru muncă, dar vrea să-i priveze de un drept. Ciurel a ieşit din sală, şi-a retras directorii, a rămas să reluăm discuţiile marţi sau miercuri. Dacă nu ne dă cât cerem, facem adresele pentru primărie, ne pregătim de proteste”, a declarat Constantin Mitrescu, lider în cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME).    

În cadrul şedinţei, liderul sindical de la cariera Roşiuţa, Nelu Roşca, a propus ca fiecare salariat să primească un tichet pe care să fie trecută cantitatea de cărbune ce-i revine. “Am propus Directoratului să emită un tichet personalizat, cu numele şi toate datele de identificare ale fiecărui salariat, care să conţină cuantumul valoric al tonelor de cărbune şi a cantităţii, pentru ca salariatul să poată să-l vândă, să-l acorde la UATAA în contrapartidă la ce are de plătit, şi aici e vorba de zona Motru, sau să îşi ridice cota de la punctele de încărcare”, a precizat Nelu Roşca. 

Prima de ziua meseriei, acordată în funcţie de vreme

Laurenţiu Ciurel a spus că este destul de probabilă o amânare a acordării primei de „Ziua Energeticianului”. „E posibil să mergem pe amânare. E posibil, nu ştim, că la ora aceasta având o incertitudine destul de mare cum va evolua vremea săptămâna viitoare, dacă va fi cum a fost săptămâna trecută şi vom merge în PZU cu 2-3 grupuri, probabil că vom crea sursă pentru banii ăştia, dacă nu, probabil se va amâna, dar nu foarte mult”, a spus Ciurel.

Sunt şi sindicate care sunt de acord cu această amânare. „Dacă se întârzie câteva zile nu e nicio problemă şi eu mi-o asum la nivel de sucursală”, a spus Eugen Iovan, liderul sindical de la Termocentrala Turceni.

Fără vouchere de vacanţă în 2015

Managerul CE Oltenia a mai spus vineri că sunt slabe şanse ca salariaţii să beneficieze de vouchere de vacanţă anul acesta. „Sindicatele insistă. Eu o să le spun la sindicate ce bani avem până la sfârşitul anului, cum facem să supravieţuim până la sfârşitul anului. Şi dacă ei identifică vreo soluţie să acordăm vouchere, n-am nimic împotrivă. Eu n-am identificat”, a precizat Laurenţiu Ciurel.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: