Zeci de primării cu ZERO lei la rectificare. Unde au ajuns banii!

Veşti proaste pentru nu mai puţin de 32 de primării din judeţul Gorj. În urma rectificării bugetare de luna aceasta nu au primit nici măcar un leu, la fel ca şi Consiliul Judeţean Gorj. În schimb, cele mai mari sume le-a primit primăria Băleşti, căreia i-a fost repartizată aproape un sfert din suma alocată întregului judeţ, de 9.6 milioane lei.

Trezoreria Gorj a făcut săptămâna aceasta calculele şi a transmis unităţilor administrative din judeţ sumele ce le-au revenit în urma rectificării bugetare. De această dată, s-a ţinut cont de sumele alocate fiecărei primării la început de an, şi banii au fost alocaţi astfel încât să se ajungă la nivelul anului 2014 cu sumele alocate pentru echilibrarea bugetului.

Orașele care nu au primit nimic în urma rectificării bugetare sunt: Motru, Bumbești Jiu, Novaci, Țicleni, Tismana. Primăriei Târgu Jiu i-a fost repartizată suma de 551.000 lei, pentru Rovinari-144.000 lei, Târgu Cărbunești-109.000 lei, Turceni-222.000 lei. Primarul din Tismana, Marian Slivilescu, spune că se aștepta ca în urma acestei rectificări bugetare să nu primească nimic orașul pe care îl conduce. "Nu am aflat încă, însă bănuiam. Pentru că și așa au fost foarte mulți invidioși pe bugetul nostru de la începutul anului, de 3,4 milioane. Tragem de ei, eram sigur. Se uită un lucru însă, Tismana e o localitate urbană, la primărie din 54 de posturi sunt 26 de angajați, funcționari publici și personal contractual. Nu ne-am lăbărțat ca alte primării și asta a fost și politica înaintaşilor mei, cu organigrame care să fie pline ochi, care să necesite cheltuieli de personal deosebite. Nevoie de bani era", a declarat Marian Slivilescu.

Și primarul din Bumbești Jiu, Constantin Bobaru, s-a arătat resemnat. "Din punct de vedere financiar nu mă pot plânge că stau rău, dar era bine dacă se ținea cont și de investițiile pe care fiecare UAT le are în derulare și orice ban ar fi fost binevenit. Nu cred că cineva ar putea spune că dacă vin bani e un lucru rău, dar dacă lucrurile stau așa, o să încercăm să ne descurcăm cu ceea ce avem la îndemână la momentul acesta", spus primarul Bobaru. 

Comunele, avantajate în urma repartizării

În cea ce privește sumele repartizate comunelor, cea mai avantajată a fost comuna Bălești care a primit suma de 2.130.000 lei, urmată de Plopșoru cu 1.700.000 lei, Crasna-1.332.000 lei, Bîlteni-1.270.000 lei, Bustuchin - 1.191.0000 lei, Drăguțești - 1.041.000 lei.

Primarul din Bălești, Aristică Paicu, era joi în culmea fericirii. Edilul spune că știe deja pe ce va cheltui acești bani administrația locală. "Păi am primit cei mai puțini bani la începutul anului. Noi am primit bani la nivelul anului 2014. Sunt foarte bine veniți, chiar despre asta discutam acum. Vrem să plătim proiectul de la canalizare Bălești, cheltuieli cu zilele comunei, canalizare Ceauru, ca să o putem termina, două calculatoare pentru Biroul Investiții, câteva scaune pentru Biroul Poliției Comunitare și la Investiții, reactualizare avize pentru asfaltare drum Găvănești, plata PUG, cadouri de Crăciun pentru copii, naveta la școli și ce mai găsim de mâine dimineață. Vrem să aibă un aspect investițional", a precizat primarul Aristică Paicu din Bălești.  

27 de comune nu au primit nimic

În schimb, alte 27 de comune din județul Gorj nu au primit niciun leu în urma rectificării bugetare. Este vorba de comunele: Alimpești, Arcani, Bălănești, Bărbătești, Berlești, Bolboși, Bumbești Pițic, Ciuperceni, Crușeț, Dănciulești, Glogova, Godinești, Hurezani, Ionești, Jupînești, Lelești, Licurici, Mușetești, Samarinești, Săcelu, Schela, Stejari, Telești, Turcinești, Văgiulești, Vladimir. Și primarul din Bolboși, Gheorghe Bilea, spune că avea nevoie de bani pentru a plăti sporurile angajaților pe care le-au câștigat în baza unor hotărâri judecătorești. "Noi nu primim, că noi avem", a spus râzând primarul din Bolboși. Edilul a precizat că era nevoie de bani pentru a putea realiza investiții importante pentru comunitate și că va încerca să le ducă la îndeplinire chiar dacă localitatea nu a primit un leu în urma rectificării bugetare.  

Nici Consiliul Județean Gorj nu a primit nimic în urma acestei rectificări bugetare.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: