Zeci de profesori rămân fără posturi

Zeci de profesori gorjeni vor fi afectați în anul școlar 2016-2017 de restrângerea de activitate. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Gorj, populația școlară a scăzut foarte mult mai ales în mediul rural și nu s-au mai putut forma clase de elevi care să le asigure profesorilor ore în continuare. Învățătorii sunt cei mai afectați de aceste restrângeri de activitate. În mod obligatoriu, acești dascăli ar trebui să aibă prioritate la ocuparea posturilor declarate vacante pentru anul școlar următor.

Un număr de 21 de cadre didactice vor rămâne fără posturile pe care sunt titulari în momentul de față. Dascălii vor avea însă prioritate la ocuparea posturilor declarate vacante de către ISJ Gorj pentru anul școlar următor. ”La nivelul întregii țări ne confruntăm cu restrângerea de activitate din cauza scăderii populației școlare. La nivelul județului Gorj s-au înregistrat 21 de dosare de restrângere de activitate. Aș vrea să precizez că cei mai mulți sunt la învățători, opt la număr, vor trece prin procedura de restrângere, li s-au evaluat dosarele tuturor. Evaluarea noastră a fost justă, dovadă că nu s-a depus nicio contestație”, a spus Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.

Scade numărul elevilor
Cât privește ocuparea unor noi posturi, reprezentanții ISJ Gorj spun că va fi o ședință publică în acest sens. ”Se va desfășura o ședință publică în care dumnealor vor opta pentru posturile vacantate și afișate atât la sediul nostru, cât și pe site-ul nostru. În acea ședință publică vor opta pentru orele libere existente în anul școlar următor și noi sperăm că toți cei care au trecut prin această situație deloc plăcută vor obține din nou statutul de titular într-o anumită școlară. Numărul de elevi a scăzut foarte mult nu numai în învățământul rural, ci și în mediul urban”, a spus Georgeta Popescu, purtător de cuvânt ISJ Gorj.
Restrângerea de activitate ar putea însemna pentru unele cadre didactice chiar un lucru bun pentru că ar putea obține, în baza punctajului, un post în mediul urban. Vestea proastă este că și în mediul urban numărul școlarilor a scăzut foarte mult. Dovadă că sunt înregistrate restrângeri de activitate chiar și la Târgu Jiu la Școala Gimnazială ”Gheorghe Tătărăscu” și la Colegiul Economic ”Virgil Madgearu”. Se mai restrâng posturi la școli din Rovinari, Motru, Bumbești Jiu însă cele mai multe în mediul rural, în localități precum Plopșoru, Schela, Logrești, Stoina, Crasna sau Brănești. Cele mai multe posturi care se restrâng sunt de învățători-8, educatori-4, geografie-1, limba română-3, istorie-1, engleză-1 și franceză-1.

Vizualizări: 3,039

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: