Zi de „grevuţă” în Gorj

Ziua de azi ar fi trebuit să le arate guvernanţilor cât de mult urăsc gorjenii măsurile anticriză propuse de cabinetul Boc, însă lucrurile nu stau deloc aşa. Cel mult jumătate dintre membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj vor face grevă, în semn de solidaritate colegii din alte sindicate urmând şi ei să poarte banderolă albă. Doar atât, despre opriri de activitate nefiind vorba decât la Policlinica din Târgu Jiu, unde pauza de masă vine mai devreme cu o oră, în rest urmând să se lucreze cât mai normal cu putinţă.

Liderul sindical Vasile Mija spune că „entuziasmul de la început s-a diminuat considerabil”, dascălii nemaifiind tentaţi acum de o participare la grevă aşa cum se presupunea săptămâna trecută. „Presiunea aceasta nu a fost una directă, ci a fost creată prin tot felul de situaţii care s-au cerut în teritoriu. Ca urmare, entuziasmul de la început s-a redus la jumătate. Pe parcursul zilei vom vedea şi noi ce va fi”, afirmă Mija. Acesta dă asigurări că în privinţa examenului de bacalaureat nu vor fi probleme, lucru care îi bucură mai ales pe părinţi.

         

Baderole albe în semn de solidaritate

         

Dascălii ar fi trebuit să fie urmaţi la grevă de alţi bugetari colegi de suferinţă, dar, la cum spuneau ieri alţi lideri sindicali, despre oprirea lucrului nu prea poate fi vorba mai ales că nici măcar sindicaliştii din învăţământ nu ştiu cât de mare va fi amploarea protestului lor. Preşedintele CNSL Frăţia Gorj, Valentin Popa, care este şi lider sindical al filialei judeţene a Sanitas,  declară că personalul medical va lucra fără probleme în Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Acesta menţionează că programul de lucru va fi oprit doar în cadrul Policlinicii Târgu Jiu, pe parcursul unei ore. „Membrii Sanitas vor fi solidari cu colegii din învăţământ şi vor purta banderole albe în toate unităţile sanitare, pentru că greva aceasta nu este a noastră. După ce vedem măsurile adoptate de Guvern, atunci facem şi noi un protest al nostru pentru că, de fapt, de asta ne şi solidarizăm cu dascălii, ca să arătăm că nici noi nu suntem de acord cu măsurile de austeritate despre care se vorbeşte în această perioadă”, afirmă Popa.

Membrii Sindicatului Ambulanţa Gorj vor veni şi ei la muncă în mod normal, fără a afecta programul de lucru, liderul sindical Cristi Aldescu precizând că acţiunile de protest vor fi organizate de către acei membri care nu sunt în timpul programului de lucru. „Legea nu ne permite să facem greve, dar colegii noştri care nu au program de lucru vor veni de acasă pentru a protesta în curtea staţiei centrale şi a subunităţilor din teritoriu. Ne gândim şi să mergem doar la urgenţe de grad zero şi unu, să dăm drumul la sirene doar la jumătate, dar despre acestea putem vorbi doar luni dimineaţa”, afirmă Aldescu. De asemenea, angajaţii Consiliului Judeţean Gorj vor lucra în regim normal, liderul sindical Cătălin Grădinaru spunând că el şi colegii săi vor purta banderole albe în semn de solidaritate cu sindicatele din învăţământ. Despre o grevă nu prea poate fi vorba pentru că prin Gorj funcţionarii publici din administraţia locală nu au făcut niciodată o asemenea acţiune de protest, deşi acum contextul este cu totul altul, salariile acestora urmând să fie diminuate prin pachetul de legi ce ar urma să fie adoptat de cabinetul Boc prin asumarea răspunderii guvernamentale.

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: