Zilele suplimentare de odihnă, transformate în concediu forţat

Doi directori din minerit, Vasile Râbu de la EMC Motru şi Daniel Antonie de la EMC Rovinari, au declarat ieri la Radio Infinit că trimiterea acasă, pentru cinci zile, a peste zece mii de mineri, nu este un capăt de ţară. Ba mai mult, e ceva normal. Declaraţia surprinzătoare este cea de liderului de sindicat Constantin Creţan. Acesta aminteşte că minerii au obţinut prin negocieri zece zile suplimentare de concediu de odihnă. Deci, în final, concediul suplimentar va fi transformat în concediu forţat.

Chiar dacă trimiterea acasă a mii de mineri arată că situaţia economică a CEO nu este roz, nimeni nu admite că sunt probleme. Sutele de şefi din companie se roagă să nu plouă, ca să nu dea Hidro energie, dar nici să fie foarte cald pentru că intră în scenă energia solară. Minunat ar fi dacă vântul ar bate rar şi încet.

Între timp, directorii minerilor invită la calm, pentru că până la urmă nu e capăt de ţară.  Şeful de la Motru, Vasile Râbu, a menţionat că va fi livrat cărbune doar la Severin şi Husnicioara. „Părerea mea e că nu e un concediu forţat, e ceva normal. Stocurile sunt pline, cererea de energie este scăzută şi s-a ajuns la concluzia să plecăm în concediu cinci zile lucrătoare. În total sunt şapte zile care stăm acasă. În perioada aceasta nu se livrează decât la Cariera Husnicioara şi RAAN, în rest se fac lucrări de întreţinere. Nu văd nimic rău în chestia asta, că oamenii stau cinci zile în concediu de odihnă“, a declarat la Radio Infinit Vasile Râbu, directorul general al EMC Motru.

Un alt director, Daniel Antonie, spune că aceasta este o problemă de conjunctură şi crede că niciun miner nu e supărat. „Lumea ca lumea, nu e mulţumită neapărat, dar nu e un capăt de ţară. Depozitele sunt pline, producţia de energie este slabă. S-a luat această măsură pentru a mai elimina de cărbunele din stocuri. Oamenii nu au de ce să fie îngrijoraţi pentru că e o perioadă de conjunctură. Probabil începând cu martie se va reglementa”, a spus şi Daniel Antonie, directorul EMC Rovinari.

Complexul Energetic Oltenia nu produce energie pentru că nu are cerere. Conducerea speră că Agenţia Naţională de Reglementare a Energiei (ANRE) îi va permite să vândă o cantitate mai mare de energie electrică.

PACOSTE

Sindicalistul Constantin Creţan îi linişteşte pe mineri şi spune că aceste zile vor fi luate din concediul suplimentar. Este foarte probabil ca, în final, cele zece zile suplimentare de concediu să fie „petrecute“ în concediu forţat. „Nu avem cerere de energie, pentru mine nu este mare pacoste dacă pleacă în concediu cinci zile. Am obţinut, în contractul colectiv de muncă, zece zile suplimentar. Deci nu se consumă din concediul de drept“, a spus liderul Sindicatului „Lignitul“.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: