Ziua de 1 Octombrie în istorie


În 1872 s-a creat la Bucureşti, “Asociaţia generală a lucrătorilor din România”.

În 1875 scriitorul roman Ion Creangă, a debutat în revista “Convorbiri literare” cu “Soacra cu trei nurori”.

În 1924 Biserica Ortodoxă Română a adoptat Calendarul Gregorian.

Ion Creangă

Ion Creangă s-a nascut la 1 martie 1837 in Humulești si a decedat la 31 decembrie 1889 la Iași, a fost un scriitor, dascăl și diacon român. A urmat cursul primar în satul natal, la şcoala înfiinţată de preotul Ion Humulescu. În toamna anului 1852, se înscrie la Şcoala Domnească din Târgu Neamţ, iar doi ani mai târziu este înscris la Şcoala catiherică din Fălticeni.

Alături de I.L.Caragiale, Ioan Slavici și Mihai Eminescu, Ion Creangă este considerat unul dintre cei patru mari clasici ai literaturii române.

După ce timp de 12 ani este dascăl și diacon la diferite biserici din Iași, este exclus definitiv din rândurile clerului, deoarece și-a părăsit nevasta, a tras cu pușca în ciorile care murdăreau Biserica Golia și s-a tuns ca un mirean, lucruri considerate incompatibile cu statutul de diacon. Este numit într-o comisie de examinare a cărţilor didactice, ocazie cu care face cunoştinţă cu Eminescu, care avea apoi să îl introducă la Junimea, unde Creangă publică în revista „Convorbiri literare”, „Soacra cu trei nurori” şi „Capra cu trei iezi”.

În 1873 se încheie procesul său de divorț, copilul său de 12 ani fiindu-i dat în îngrijire. A căutat o casă în care să se mute, alegând o locuință în mahalaua Țicău (bojdeuca).

Amintirile din copilărie reprezintă partea cea mai personală a operei lui Creangă. Acestea i-au stabilit reputația de mare prozator. Într-adevăr, alcătuirea meșteșugită a frazei, în care se vede totuși tonul poporan, - scoaterea la iveală a multor provincialisme cu o putere de expresie deosebită, vivacitatea narațiunii și sinceritatea cu care povestește cele mai intime detalii ale vieții lui de copil, toate acestea fac din opera lui Creangă una din cele mai însemnate opere ale literaturii române.

Ion Creangă moare pe data de 31 decembrie 1889, în casa sa din cartierul Țicău. Este înmormântat la 2 ianuarie 1890 la cimitirul Eternitatea din Iași.

Vizualizări: 599

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: