Ziua de 17 Martie in istorie

În 1866 a început sa functioneze Banca României, creata prin transformarea filialei bucurestene a Bancii Imperiului Otoman, care avea capital majoritar englez. Dupa retragerea privilegiului de emisiune, banca a continuat operatiile bancare sub numele de “Bank of Roumania”. Primul presedinte al Consiliului de administratie a fost Ion Ghica.

În 1941 a încetat din viaţă Nicolae Titulescu, la Cannes in Franţa.

În 2004 încep Revoltele din Kosovo, aici au izbucnit conflicte violente ce s-au soldat cu 19 morți, câteva sute de răniți și distrugerea mai multor biserici ortodoxe sârbești.

Revoltele din Kosovo (2004)

Revoltele din Kosovo din au izbucnit la 17 martie și sunt descrise ca fiind cel mai violent incident de la sfârșitul Războiului din Kosovo. Cauza acestei revolte a fost un zvon nedovedit despre înecarea a trei copii albanezi de către sârbi.

În următoarea zi, mii de albanezi kosovari s-au adunat la capătul de sud al podului din Kosovska Mitrovica, care desparte comunitatea sârbă de cea albaneză, protestând pentru decesul băieților. Sârbii s-au strâns la capătul nordic al podului pentru a opri trecerea albanezilor. S-au deschis focuri de armă în ambele tabere cu mitraliere, pistoale și grenade, omorând cel puțin șase persoane și rănind peste 300, iar unsprezece soldați pentru menținerea păcii au fost răniți, doi dintre aceștia fiind în situație gravă.

Violențele au continuat si a doua zi cu numeroase manifestații în mai multe localități din Kosovo. În urma violențelor, 19 de persoane au murit iar alte câteva sute au fost rănite, inclusiv 61 de polițiști și 55 de soldați pentru menținerea păcii.

Aproximativ 800 de case și 35 de biserici au fost distruse, 4.000 de persoane au rămas fără locuinte.

Violențele s-au răspândit rapid în diferite părți din Kosovo, iar comunitățile sârbe și monumentele religioase și culturale au fost atacate de mulțimile de albanezi. UNESCO au arătat că bisericile și mănăstirile sârbe au suferit pagube de aproape 30 de milioane de dolari.

Vizualizări: 762

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: