Ziua de 2 Februarie în istorie

În 1600 Mihai Viteazul s-a adresat, din Alba Iulia, Papei Clement al VII-lea, cerându-i ajutor împotriva otomanilor.

În  1853 s-a inaugurat prima linie de telegraf electric din spaţiul românesc, care făcea legătura între Iaşi şi Cernăuţi şi de aici cu Viena.

În 1943 se încheie Bătălia de la Stalingrad (21 august 1942 – 2 februarie 1943).

Bătălia de la Stalingrad

Bătăliei de la Stalingrad a debutat pe 23 august 1942 si s-a purtat intre armata germană și aliații săi, printre care si armata română, și armata sovietică. A ramas in memoria constiintei ca cea mai sângeroasă bătălia din cel de-al Doilea Război Mondial și din istoria omenirii. Obiectivul principal al ofensivei germane lansată în vara lui 1942 îl reprezentau câmpurile petrolifere din Caucaz, Maikop și Groznîi.

Armata lui Hitler avea o misiune, practic, imposibil de îndeplinit: cucerirea orașului Stalingrad si cucerirea Caucazului. Acest obiectiv era greu de atins dată fiind distanța mare dintre cele două obiective.

Stalingradul, un oraş cu 500.000 de locuitori, a fost timp de şase luni campul de batalie urban dintre armata Germaniei Naziste şi aliaţii ei. Lupta pentru control a fost marcată de asedii nimicitoare asupra oraşului sovietic şi bombardamente aeriene ce au decimat populaţia civilă. Bătălia a implicat peste 2,2 milioane de oameni şi a fost una dintre cele mai sângeroase din istoria omenirii.

Numărul victimelor, al răniţilor şi al dispăruţilor a fost estimat la aproape două milioane de oameni, potrivit unor istorici. Contraofensiva sovietică din toamna târzie a anului 1942 a dus în cele din urmă la încercuirea şi înfrângera forţelor germane, iar victoria sovieticilor a marcat începutul eliberării URSS şi a prevestit în final victoria din 1945 a Aliaţilor asupra Germaniei Naziste.

Peste 1.000 de tone de bombe au fost aruncate asupra oraşului care, în primele zile ale asediului, a fost devastat.

Armata germană şi aliaţii săi au reuşit să reziste până în 1943, când s-a predat. Numărul victimelor a ajuns la jumătate de milion până la sfârşitul bătăliei, iar alţi 91.000 de soldaţi au fost luaţi prizonieri.

Batalia de la Stalingrad a durat 199 de zile si si-au pierdut viata 200.000 de români.

Vizualizări: 817

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: