Piftii „tradiţionale” din caracatiţă la festivalul de la Peştişani

Cea de-a opta ediţie a Festivalului Răciturilor, desfăşurată duminică la Peştişani, a adus cu ea şi o noutate absolută în domeniu. Bucătarul unei pensiuni s-a încumetat să prepare o piftie folosind fructe de mare în loc de tradiţionala carne de porc sau de pui. Caracatiţa din gelatină a stârnit interesul participanţilor la festival, fiecare dorind să îşi satisfacă pofta cu o bucăţică oricât de mică. Sarmalele sau alte mâncăruri puse pe masă de către gazde au fost şi ele la fel de apreciate.

Raul Ungureanu este bucătarul unei pensiuni din Peştişani care s-a gândit la originala reţetă cu care a venit la festival. „Am tot auzit pe unii şi pe alţii vorbind despre cum ar fi dacă ar încerca cineva să facă piftie din fructe de mare. Am trecut la fapte şi eu am făcut acest fel de piftie care respectă reţeta tradiţională, doar că în loc de porc sau pui avem caracatiţă. E ca o piftie de peşte”, a precizat tânărul care a gândit reţeta respectivă.

Pentru membrii juriului care au trebuit să aleagă cea mai bună reţetă de la festival, prezenţa caracatiţei nu a fost o surpriză prea mare. Ba mai mult, aceştia au constatat că de lângă ea lipsea usturoiul, aceştia recomandându-i bucătarului ca data viitoare să pună mult mai mult usturoi. „E o premieră pentru mine, dar cred că şi pentru cei din Gorj, pentru că nu am mai auzit de piftie din caracatiţă. E extraordinară, iar adăugată la sarmalele noastre tradiţionale, totul e foarte bun”, a spus un localnic.

Reţete în amintirea lui Radu Ciobanu

Cei mai mulţi participanţi la festival au prezentat reţete tradiţionale şi aproape fiecare a vorbit despre Radu Ciobanu, omul care în urmă cu opt ani punea bazele acestei manifestări. Trecut în lumea celor drepţi, acesta a fost comemorat inclusiv printr-o slujbă de pomenire, dar şi prin discursurile rostite aici de la oficiali locali la participanţi tradiţionali ai festivalului.

Dumitru Popescu este proprietarul unei pensiuni de pe malul Dunării, din judeţul Mehedinţi, iar anul acesta, deşi este om în toată firea, l-au trecut lacrimile când a venit vorba despre bunul său prieten Radu Ciobanu. „Cred că este pentru ultima dată când particip la festival. Am venit în memoria prietenului meu Radu Ciobanu şi nu spun că organizarea de acum nu este una bună, dar fără el parcă nu este aşa cum era pe vremea lui. Azi dimineaţă când am plecat de acasă, cu gândul că vin aici şi nu îl voi mai întâlni, am şi uitat să iau piftiile de porc. Le-am luat doar pe cele din peşte, somn proaspăt prins din Dunăre, preparat după o reţetă tradiţională”, a spus Popescu.

         

Juratul Tavi Colen

Juriul care a desemnat cele mai bune preparate l-a avut în componenţa sa şi pe Tavi Colen, artistul revenind cu mare drag pe meleagurile natale pentru a participa la o astfel de competiţie. El nu a avut voie să îşi dea cu părerea despre produsele prezentate de elevii de la Colegiul Comercial „Virgil Madgearu” întrucât aceştia o au ca profesoară pe Narcisa, sora artistului. Şi pentru că întreg festivalul a fost organizat înainte de prânz, Tavi Colen a mărturisit că nu avusese timp nici măcar să îşi bea cafeaua, pe care a înlocuit-o bucuros cu usturoiul din piftii.

În ceea ce priveşte festivalul, primarul Cosmin Pigui spune că doreşte să îl permanentizeze de acum încolo la Peştişani. Unele ediţii anterioare s-au desfăşurat şi la Tismana şi Arcani, dar atunci finanţarea era asigurată printr-un proiect european. Acum, după Festivalul Iei, edilul doreşte să aducă la el în comună şi Festivalul Răciturilor. „Dorim să promovăm cât mai mult identitatea locală şi să îi ajutăm pe turişti să afle că ceea ce se mănâncă azi aici mânca şi Constantin Brâncuşi pe vremuri. E de datoria noastră să îi facem să afle acest lucru”, afirmă edilul.

Vizualizări: 4,508

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: