Ziua de 23 martie in istorie

În 1847 s-a născut Alexandru D. Xenopol, istoric, filosof si critic literar, membru al Academiei Romane, autorul celui dintai tratat de “Istoria Romanilor”.

În 1898 se adoptă Legea învățământului secundar și superior, elaborată de Spiru Haret și C. Dimitrescu-Iași, care instituie învățământul secundar de opt clase, în două cicluri, inferior și superior, și în secții, modernă, reală și clasică, gimnazii și școli normale și organizează mai temeinic învățământul superior.

În 1933 Reichstag-ul a votat acordarea de puteri legislative extraordinare cancelarului Adolf Hitler. Este inceputul dictaturii lui Adolf Hitler in Germania.

Alexandru Dimitrie Xenopol

Alexandru D. Xenopol s-a născut la Iași in mahalaua Păcurari, Acesta are origine anglo-saxonă. Părinţii săi au fost Dimitrie şi Maria Xenopol. A fost primul din cei şase copii ai familiei Xenopol.

Si-a începându-şi studiile la pensionul tatălui său, unde predarea se făcea în limba franceză. Face studiile liceale la Academia Mihăileană şi la Institutul academic. Îşi ia bacalaureatul în anul 1867.

Societatea "Junimea" i-a remarcat calităţile intelectuale şi i-a oferit o bursă de studii în Germania. În anul 1871 susţine două doctorate, unul la Berlin şi unul la Giesen, în drept şi filosofie, obţinând pentru amândouă calificativul "magna cum laudae". 

În anul 1883, când a devenit profesor de istorie la Universitatea din Iaşi, iar 5 ai mai tarziu  publică primul volum al lucrării "Istoria românilor din Dacia Traiană". Aceasta este prima prezentare sistematizată, analitică şi complexă a istoriei românilor, din toate provinciile tradiţionale.

Academia Română îi recunoaşte meritele ştiinţifice pe data de 11 martie 1896, atunci când îl alege membru activ al său.

În anul 1914 s-a stabilit la Bucureşti, unde va rămâne sub ocupaţie germană din anul 1916 şi până la eliberarea oraşului în anul 1918. A murit la 27 februarie 1920 şi a fost înmormântat cu funeralii naţionale.

Vizualizări: 550

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: