Ziua de 23 septembrie in istorie

În 1386 începe domnia lui Mircea cel Bătrân în Ţara Românească.

În 1923 a fost lansa Organizația de Poliție Criminală Internațională – Interpol.

În 1940 a fost înfiinţată Poliţia legionară.

Mircea cel Bătrân - „Principe între creștini cel mai viteaz și cel mai ager”

Mircea cel Bătrân a fost domnul Țării Românești între 1386 – 1394 și 1397 –1418. A fost unul dintre cei mai importanţi conducători ai Ţării Româneşti. El este fiul lui Radu I şi fratele lui Dan I pe care îl secondează la tron după moartea acestuia.

La urcarea pe tron el găseşte Ţara Românească în plin proces de dezvoltare datorită politicilor înţelepte promovate de înaintaşii săi şi va continua consolidarea economiei, Armatei, Administraţiei şi Bisericii.

Rezultatele obţinute îi vor permite să reziste tendinţelor de expansiune ale Regatului Ungar şi ale Poloniei, care urmăreau în special acapararea gurilor Dunării, şi să stăvilească forţele otomane aflată în plină expansiune în Balcani.

Mircea ajunge să stăpânească un vast teritoriu, pe care îl va organiza într-o formă centralizată, sub autoritatea domniei care era stabilită la Argeş. Economia ţării este întărită prin măsuri privind sistemul de impozite şi taxe, prin emiterea de monedă în cantităţi suficiente şi cu valori potrivite, precum şi prin stimularea schimburilor comerciale cu ţările vecine cu care încheie tratate şi privilegii în acest sens, administraţia este organizată centralizat, armata este organizată în oastea cea mareşi oastea cea mica.

În vederea păstrării independenţei Ţării Româneşti, Mircea a încheiat alianţe cu regele Sigismund al Ungariei, cu voievodul Petru Muşatin al Moldovei si a întreţinut relaţii de bună vecinătate şi cu regii/ţarii din sudul Dunării.

Mircea cel Bătrân a încetat din viaţă la 31 ianuarie 1418, fiind înmormântat la ctitoria sa de la Cozia, la 4 februarie acelaşi an. La domnie a urmat fiul său Mihail I, asociat încă din 1408.

Vizualizări: 383

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: