Aparatură la spital, fără mentenanţă asigurată

Achiziţiile făcute la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu au atras atenţia celor de la Ministerul Sănătăţii, care au venit să verifice activitatea unităţii spitaliceşti. Au fost scoase în evidenţă e serie de neconformităţi la modul în care este îndeplinită procedura de achiziţie. Se pare că principala problemă este alegerea procedurii de negociere fără publicare

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu a vrut să fenteze legea în ceea ce priveşte procedura de achiziţie. Planul a fost simplu: contractele mari au fost trasformate în altele de valoare mai mică, pentru a nu fi obligatorie licitația. "Prin acţiunile de divizare a contractelor de achiziţie publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică, cu scopul de a evita aplicarea procedurilor de atribuite reglementate de lege, autoritatea contractantă a încălcat prevederile în acest sens", se arată în raport.

Nu doar că marile contracte au fost divizate, dar unele proceduri de achiziţie s-au făcut fără a fi publicate. "Strategiile de contractare a procedurilor de negociere nu cuprind descrierile explicite ale produselor ce urmează a fi achiziţionate şi nici justificările privind alegerea procedurii de atribuire. Reprezentanţii SJU Târgu-Jiu au procedat în repetate rânduri la alegerea procedurii de negociere fără publicare, pentru achiziţionarea de medicamente, materiale sanitare, servicii de mentenaţă, alimente şi altele", scrie în raportul Ministerului Sănătății.

Pentru că procedura de achiziţie a serviciilor de mentenanţă nu s-a făcut cu respectarea legii, se pare că au apărut probleme în acest sens la unele secţii din spital. "Aşa cum reiese din evidenţele dispozitivelor medicale puse în funcţiune şi utilizate în unitatea sanitară, cât şi din procesele-verbale de recepţie pentru dispozitivele medicale, este asigurată mentenanţa cu unităţi avizate de ANMDM (nu este asigurată mentenanţa pentru dispozitive medicale de anetezie şi ventilaţie pulmonară tip Drager, aferente secţiilor A.T.I. şi U.P.U, pentru care s-a demarat procedura de contractare, cât şi pentru dispozitivele medicale care fac obiectul contractului privind darea în administrare a unităţii sanitare a dispozitivelor medicale achiziţionate de Consiliul Judeţean)“, s-a mai precizat în raport.

Vizualizări: 1,675

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: