Ziua de 25 martie in istorie

În 101 Împaratul Traian părasește Roma, indreptandu-se spre Moesia Superioară, pentru a incepe luptele cu dacii, condusi de regele Decebal, aceasta data marchează inceputul primului război daco-roman dintr anii 101-102.

În 1942 s-a născut Ana Blandiana.

În 1957 se semnează Tratatul de la Roma, intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958, prin care s-au pus bazele Comunității Economice Europene, devenită Uniunea Europeană de la 1 noiembrie 1993, data intrării în vigoare a Tratatului de la Maastricht.

Primul razboi daco-roman (101-102)

Primul Războai daco-roman s-a desfasurat in perioada 101-102, între Imperiul Roman și  Regatul Dac, în timpul domniei împăratului Traian. La vremea respective  Roma avea problemele financiare provocate de campaniile de cucerire din Europa. Asadar, condus de “febra aurului dacic, la 25 martie 101, împăratul Traian a părăsit Roma și s-a îndreptat cu forțele romane spre Moesia Superior, ce reprezenta baza de pornire a operațiilor militare.

Armata romană era alcătuită în total din 13-14 legiuni, plus trupele auxiliare. În total, forța de invazie era de 150 000 de oameni. Armata dacilor era alcătuită din 50 000 de soldați. Armata romană a traversat un pod de vase pe Dunăre, a doua coloană a armatei a pătruns în Dacia la Dierna-Orșova, a treia coloană a pătruns prin Drobeta.

Decebal s-a decis să-i aștepte într-un loc prielnic, la Tapae, unde  s-a desfășurat si batalia decisiva. Pe parcursul desfăşurării conflictului, Decebal a făcut mai multe încercări de a obţine pacea de la Traian. De fiecare dată însă soliile dace au fost respinse. Ca urmare, în iarna anilor 101-102 Decebal a încercat să schimbe soarta războiului, organizând o diversiune, nereuşind să nimicească forţele romane.

In primăvara anului 102 Traian reia ofensiva, cucerite câteva cetăţi din Munţii Orăştiei, dacii slăbiţi au cerut pace, pe care Traian a acceptat-o la sfârşitul verii sau începutul toamnei 102.  Traian ii impune lui Decebal o pace extrem de grea: predarea armelor şi maşinilor de război primite de la Domiţian, predarea meşterilor romani şi a dezertorilor, interzicerea primirii fugarilor romani dărâmarea zidurilor cetăţilor; retragerea regelui dac din teritoriile cucerite de romani în cadrul războaielor din 101-102, să fie aliat devotat Romei, interzicându-i-se o politică externă independentă.

Vizualizări: 787

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: