Ziua de 27 Ianuarie în istorie

În 1861 s-a născut mareşalul român Constantin Prezan, erou al Marelui Război de Reîntregire a României si membru de onoare al Academiei Romane.

În 1945  are loc eliberarea de către forțele sovietice a lagărului de exterminare de la Auschwitz din Polonia. Ca urmare ziua de 27 ianuarie a fost declarata zi de comemorare a victimelor holocaustului.

În 1990 a inceput procesul celor patru demnitari ai regimului comunist: Ion Dinca, Tudor Postelnicu, Emil Bobu si Manea Manescu. Pe 2 februarie au fost condamnati la inchisoare pe viata, la scurt timp, au fost pusi in libertate.

Eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz

Pe 27 ianuarie 1945 au luat sfârşit ororile de la Auschwitz, locul unde liderii Germaniei naziste au dispus uciderea a peste 1,1 milioane de oameni în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, majoritatea evrei, aproximativ 90%. Lagărul a inceput sa functioneze in 1940 si era condus de de trupele SS la cârma carora era de Heinrich Himmler, fiind locul locul emblematic de implementare a soluției finale, un element major în punerea în practică a Holocaustului. Cele trei lagăre principale au fost:

Auschwitz I, lagărul inițial de concentrare care a fost folosit ca centru administrativ pentru tot complexul, a fost locul execuțiilor a aproximativ 70.000 oameni, majoritatea prizonieri de război polonezi și sovietici.

Auschwitz II (Birkenau), lagăr de exterminare, unde cel puțin 1,1 milioane de evrei, 75.000 polonezi și circa 19.000 romi au fost uciși.

Auschwitz III (Monowitz), care a fost folosit ca lagăr de muncă pentru uzina Buna-Werke.

Aproximativ 802 de deținuți au încercat să evadeze de la Auschwitz, din care aproximativ 144 au reușit. Soarta a 331 de evadați este încă necunoscută.[1] O pedeapsă obișnuită pentru încercările de evadare era moartea prin înfometare. Familiile celor care reușeau să evadeze erau uneori arestate și trimise la Auschwitz pentru a opri alte încercări. Dacă un prizonier evada, 10 deținuți erau aleși la întâmplare și erau omorâți.

Odată cu avansarea armatei ruse, trupele germane au abandonat complexul Auschwitz-Birkenau în ianuarie 1945, cu mii de oameni înăuntru. În 1947, complexul a fost transformat în muzeu de autoritățile poloneze. În 1979, UNESCO a declarat lagărele de la Auschwitz ca parte a moștenirii culturale universale a omenirii.



Vizualizări: 633

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: