Ziua de 18 Noiembrie în istorie

În 1473 a început Bătalia de la pâraul Vodna (18 – 20 noiembrie 1473); Stefan cel Mare îl învinge pe Radu cel Frumos, domn al Munteniei, care era sprijinit de otomanin în cele din urma Moldova ocupa Țara Românească.

În 1840 are loc debutul lui Vasile Alecsandri în teatru cu piesa “Farmazonul din Hîrlău”, pusă în scenă de Costache Caragiale.

În 1906 s-a nascut Corneliu Baba, pictor si grafician roman. S-a nascut in Craiova si a urmat Facultatea de Litere si Filosofie, iar in paralel a studiat si la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti.

Bătalia de la pâraul Vodna

Bătălia de la Pârâul Vodna a avut loc  în perioada  18 – 20 noiembrie 1473, între ostile domunui Ştefan cel Mare, conducatorul Moldovei şi cele ale domnul Ţării Româneşti, Radu cel Frumos (, în vederea instalării pe tronul muntean a lui Laiotă Basarab.

Intereseul domnul Moldovei era să impună în Ţara Românească un domn fidel politicii antiotomane, scopul său fiind de a transforma acest teritoriu într-un „scut, dar şi o bază de acţiune pentru momentul când sultanul avea să se îndrepte împotriva lui”.

Ştefan s-a pregatit din timp de acest atatc si a concentrat la Milcov 24 000 oşteni, pe care le direcţionează pe mai multe căi. Domnul muntean a avut l-a dispoziţie doar două zile pentru a se pregăti. Principalele cronici interne prezintă amănunţit evenimentele: Letopiseţul anonim al Moldovei arată că luptele au început „la 18, joi, la locul numit pârâul Vodna. Şi acolo s-au bătut până seara, asemenea şi vineri şi sâmbătă până seara, care este 20 ale aceleiaşi luni” 

 Radu a pierdut „şi a fugit cu toată oastea sa în cetatea sa de scaun, numită Dâmboviţa”. Domnul muntean este înfrânt decisiv la Cetatea Dâmboviţei, şi pierde domnia.

Vizualizări: 431

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: