Ziua de 3 Februarie in istorie. Insula Șerpilor

În 1395 prima mențiune documentară a Cetații Neamț din Moldova.

În 1932 a avut loc Conferinţa generală pentru dezarmare de la Geneva, la care au participat 63 de state, inclusiv România.

În 2009 Curtea de la Haga a dat castig de cauza Romaniei in procesul cu Ucraina privind platoul continental din Marea Neagra si Insula Serpilor. Curtea a acordat Romaniei 9700 de kilometri patrati de zona economica exclusiva si platou continental, reprezentand 79,34% din totalul suprafetei in disputa. Se estimeaza ca zona contine circa 70 de miliarde de metri cubi de gaze si 12 milioane de tone de petrol.

Insula Șerpilor

Insula Șerpilor din Marea Neagră este clasificată drept „stâncă” si se afla situată la 45 de km de țărmurile României și Ucrainei, în dreptul golfului Musura. In urma Tratatului de Pace de la Paris dintre România și Puterile Aliate din 1947, România primea Insula Șerpilor, însă aceasta a fost anexata ilegal de URSS în cursul anului 1948. La data de 23 mai 1948, reprezentanții ministerelor de externe din cele două țări au semnat chiar pe insula Șerpilor un proces-verbal de predare a insulei. Un an mai tarziu, nave militare sovietice au debarcat pe insulă, au arestat grănicerii și paznicii români, și i-au debarcat în orașul Sulina.

După destrămarea Uniunii Sovietice în anul 1991, Insula Șerpilor împreună cu baza militară și cu apele sale teritoriale, a trecut „de facto” în componența Ucrainei.

Podișul continental din sudul Insulei Șerpilor, în dreptul Sulinei, a intrat în litigiul teritorial dintre România și Ucraina, care a fost judecat la Curtea Internațională de Justiție de la Haga. Miza disputei era îndeosebi economică: posibilitatea explorării și, eventual, exploatării resurselor de hidrocarburi.

Prin decizia din 3 februarie 2009, s-a acordat 79,34% din zona în dispută României, iar Ucrainei 20,26% incluzând totalitatea apelor teritoriale ale insulei Șerpilor, inclusiv în dreptul Sulinei.

 Insula Șerpilor nu prezintă o mare importanță din punct de vedere teritorial, în schimb are importanță din punct de vedere strategico-militar și economic.

Vizualizări: 1,033

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: