Ziua de 31 Ianuarie în istorie

În 1418 a murit Mircea cel Batran, domn al Țarii Romanești intre anii 1386-1418, erou al luptei antiotomane. A fost înmormîntat la ctitoria sa de la Cozia, la 4 februarie 1418. 

În 1920 se inaugureaza Universitatea din Cluj, deschisa de Consiliul Dirigent al Ardealului in prezența Regelui Ferdinand I.

În 2020 Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană, după 47 de ani ca stat membru, din 1 ianuarie 1973 (în Comunitatea Economică Europeană).

Brexit

Brexit a fost procesul prin care Regatului Unit, s-a retras din Uniunea Europeană⁠ și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice. După 47 de ani de când a fost stat membru al UE și al predecesoarei sale, Comunitatea Europeană (CE), de la 1 ianuarie 1973, Regatul Unit este prima și până în prezent singura țară care a părăsit UE.  Chiar si asa, Regatul Unit a continuat să participe la Uniunea vamală a Uniunii Europene și Piața Unică Europeană într-o perioadă de tranziție care s-a încheiat la 31 decembrie 2020.

 În mod official, Guvernul Regatului Unit⁠ a anunțat retragerea țării din Uniunea Europeană în martie 2017. Retragerea a fost susținută de eurosceptici și respinsă de proeuropeni, ambele categorii provenind din aproape tot spectrul politic. 

La 29 martie 2017, guvernul Regatului Unit a început oficial procesul de retragere.  Aceasta a dus la un acord de retragere din noiembrie 2018, dar parlamentul Regatului Unit a votat împotriva ratificării acestuia de trei ori..

Brexit-ul va dăuna economiei Regatului Unit și va reduce venitul real pe cap de locuitor pe termen mediu și lung.Deasemenea Brexitul va reduce probabil imigrația din țările din Spațiul Economic European în Marea Britanie și prezintă provocări pentru învățământul superior, cercetarea academică și securitatea din Marea Britanie.

Vizualizări: 935

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: