Ziua de 31 martie in istorie

În 1891 s-a născut Ion Pillat, poet și traducăto, laureat al Premiului Național pentru literatură;

În 1933 s-a născut la Ploieşti, in judeţul Prahova, Nichita Stănescu, poet al generaţiei ’60 şi academician postmortem.

În 1938 Regele Carol II a dizolvat partidele politice, prin exercitarea puterilor exceptionale ce-i fusesera acordate de Constitutia adoptata la 10 februarie si a infiintat Consiliul de Coroana, organ de stat permanent cu caracter consultativ, alcătuit din Consilieri regali, numiţi de monarh cu rang de miniştri de stat.

Nichita Stănescu

 Nichita Stănescu s-a născut la 31 martie 1933 in Ploiești. Este considerat de critica literară drept unul dintre cei mai importanți scriitori. Nichita Stănescu aparține, temporal și formal, neomodernismului românesc din anii 1960 - 1970. În perioada 1944 - 1952, a urmat Liceul „Sfinții Petru și Pavel” din Ploiești, iar între 1952 - 1957 a urmat cursurile Facultății de Filologie a Universității din București.

În anii 1957 şi 1958 este, pentru scurtă vreme, corector şi apoi redactor la secţia de poezie a „Gazetei literare”, aflată sub direcţia lui Zaharia Stancu, iar în anul 1960 îi apare volumul de debut „Sensul iubirii”.

La cutremurul din 4 martie 1977, Nichita Stănescu încearcă, în zadar, să-l salveze pe prietenul său Nicolae Ştefănescu, fiind lovit de un zid care s-a prăbuşit, suferă un şoc şi o paralizie de scurtă durată a părţii stângi a corpului, dar care îi va lăsa sechele pe mai departe. Este şi perioada în care poetul devine dependent de alcool, apropiaţii săi povestind că Nichita consuma mai mult de două sticle de vodcă pe zi.

În anul 1980, scriitorul suedez Arthur Lundkvist îl propune Academiei Suedeze pentru includerea pe lista candidaţilor la Premiul Nobel pentru Literatură, Nichita fiind nominalizat alături de alte nume mari.

Pe 13 decembrie 1983, Nichita Stănescu se stinge din cauza unei crize puternice de ficat, criza pusa pe seama consumului exagerat de alcool.

Vizualizări: 2,758

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: