Ziua de 4 Februarie în istorie

În 1849 a incetat din viata Costache Conachi, unul dintre cei mai reprezentativi poeti ai inceputurilor literaturii romane.

În  1945  au început lucrarile Conferinței de la Ialta (4-11 februarie 1945 – Crimeea), în cadrul careia au fost discutate probleme legate de configurarea lumii postbelice si adoptata „Declaraţia asupra Europei eliberate”. Conferinta de la Ialta este asociata cu impartirea sferelor de influenta intre marile puteri.

În 1948 se incheie “Tratatul de prietenie, colaborare şi asistenţă mutuală româno-sovietic”, prin care este consacrata satelizarea României de către URSS.

Conferința de la Ialta (Yalta) – Întalnirea “Celor 3 mari”

Lucrarile conferinței s-au desfășurat în Uniunea Sovietică, la Ialta, oraș din peninsula Crimeea. Delegațiile au fost conduse de către Roosevelt, Winston Churchill, și Stalin.

Fiecare dintre cele trei superputeri avea obiective aparte. Marea Britanie voia să-și mențină imperiul colonial, Uniunea Sovietică dorea să obțină mai mult teritoriu și să-și consolideze poziția în teritoriile cucerite, iar Statele Unite doreau să se asigure de participarea URSS la războiul din Pacific și să negocieze aranjamentele situației postbelice. Roosevelt mai spera să obțină din partea lui Stalin conlucrarea în cadrul Organizației Națiunilor Unite.

Printre punctele de discutii au fost atinse si:

-       predarea necondiționată a Germaniei naziste.

-       Stalin a fost de acord ca Franța să preia cea de-a patra zonă de ocupație în Germania și Austria. Franței i se acorda și un loc în Consiliul Aliat de Control.

-       Germania urma să fie supusă unei operațiuni de demilitarizare și denazificare.

-       Roosevelt a obținut de la Stalin acordul de a participa la Națiunile Unite, după ce s-a convenit ca fiecare din cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate să aibă drept de veto.

Principalul obiectiv al conferintei fost de a asigura participarea Uniunii Sovietice la Națiunile Unite. Un alt obiectiv al său a fost contribuția URSS în lupta împotriva Japoniei.

Vizualizări: 869

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: