De 9 ani în puşcărie. „Sunt nevinovat!”

Liviu Gheorghe Greuruşi, din Polovragi, gorjeanul judecat în lipsă şi trimis în puşcărie pentru că ar fi violat o fetiţă de cinci ani, cere să i se facă dreptate. Și asta după aproape 9 ani în care s-a declarat permanent nevinovat, el indicând inclusiv numele autorului „real”. Examenul ADN îl absolvă pe Greuruşi de vreo vinovăţie şi, totuşi, el se află în spatele gratiilor. Toate cererile formulate de-a lungul anilor, de a-i fi revizuită condamnarea, i-au fost respinse.

Din spatele gratiilor, Greuruşi a ales să se adreseze jurnaliştilor, în speranţa că aceştia îi vor face cunoscut mesajul mai bine şi lucrurile ar putea lua o turnură favorabilă pentru el. În urmă cu un deceniu şi jumătate, şi Marcel Țundrea părea un deţinut care îşi merită soarta pentru faptele de care era acuzat, iar în doar câteva luni, după ce a ales să îşi facă publică povestea, a reuşit să îşi dovedească nevinovăţia. Țundrea executase 12 ani de puşcărie până când Justiţia şi-a recunoscut vinovăţia în cazul său. Testele ADN, la început în acea perioadă, au arătat că Țundrea nu avea nicio treabă cu violul pentru care fusese trimis în spatele gratiilor.

Ademenită cu o mână de cireşe

Cazul a fost faimos în 2007, pentru faptul că fetiţa din Baia de Fier fusese ademenită cu o mână de cireşe. A fost atrasă de un necunoscut într-un loc mai îndepărtat de casa în care stătea şi apoi a fost abuzată, autorul fiind o perioadă de timp necunoscut. Cum-necum, anchetatorii au ajuns la Greuruşi despre care jurnaliştii ştiau doar că este plecat în străinătate.

Judecat în lipsă, instanţele de la Târgu Jiu şi Craiova i-au dat acestuia o condamnare de 20 de ani, în iunie 2009 bărbatul fiind prins în Grecia şi adus în România pentru a executa pedeapsa. A contestat verdictul şi a reuşit în 2014 să obţină o nouă pedeapsă, de 14 ani, pe care o execută şi în prezent. A cerut permanent în ultimii ani să fie liberat condiţionat pentru că şi-ar fi executat perioada pe care trebuia să o petreacă în spatele gratiilor, însă toate cererile i-au fost respinse.

Testul ADN nu l-a scos din puşcărie

Din 2010, Institutul de Criminalistică din cadrul MAI a comunicat Tribunalului Gorj că „profilul genetic al lui Greuruşi Liviu Gheorghe nu este inclus în amestecul de profile genetice”, acesta fiind  obţinut din analiza făcută la „celulele epiteliale prelevate de pe rochia de culoare roşie ce aparţine victimei”.

Examenul ADN îl absolvă pe Greuruşi de vreo vinovăţie, dar cererile pentru revizuirea condamnării i-au fost respinse. La fel şi cererile de punere în libertate după executarea perioadei minime pe care ar fi trebuit să o petreacă în spatele gratiilor, imediat după Paşti, pe 11 aprilie, instanţa urmând să dea verdictul în cea mai recentă cerere de acest gen pe care Greuruşi a formulat-o.

„Adevăratul vinovat”

În memoriul înaintat redacţiei noastre, Greuruşi spune şi cine ar fi adevăratul vinovat pentru violul de care el a fost acuzat, lucrurile acestea fiind spuse de-a lungul anilor şi în faţa judecătorilor care au decis că locul său este totuşi în spatele gratiilor. „La sfârşitul lunii aprilie 2007 am venit din Grecia că aveam câte ceva de făcut în gospodărie. În acest timp, unchiul meu M.V. (n.r. – până la confirmarea informaţiei păstrăm anonimă identitatea respectivă), fratele tatălui meu, a violat o minoră. Nu se ştia cine este agresorul şi mă pomenesc că acesta vine la mine. Era sub influenţa alcoolului şi m-a rugat şi m-a implorat în genunchi, plângea şi mă săruta pe mâini şi pe picioare şi îmi spunea să zic că eu sunt făptaşul. Până la urmă, fiind un copil cu o minte proastă, am acceptat să îl ajut. Și am făcut ce mi-a zis el. Eu tot trebuia să plec la muncă în Grecia şi l-am ajutat. Când am ajuns în Grecia, l-am sunat şi i-am zis la telefon că eu sunt autorul de viol. După aceea unchiul meu M.V. a mers cu telefonul la Poliţie, le-a arătat convorbirea telefonică şi pe acea convorbire am fost judecat şi condamnat în lipsă. Arăt că pe data de 7 iunie 2007, când s-a întâmplat violul, eu mă aflam la fratele primarului din comuna Polovragi, care a fost martor în cauză. Acesta a venit din Statele Unite pentru a depune mărturie că eram la dânsul acasă şi i-am făcut o alee de flori”, susţine Greuruşi în memoriul său înaintat către Pandurul.

Aici el precizează şi că a făcut 40 de zile de greva foamei în spatele gratiilor, pentru a atrage atenţia asupra nevinovăţiei sale.

Vizualizări: 4,895

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: