Ţara bunului plac

România pare a fi ţara în care fiecare face ce vrea şi nimeni nu răspunde pentru nimic. Nici nu ştiu dacă ţara asta mai are şi alte instituţii în afară de DNA, care şi aia e departe de a fi perfectă, dar măcar îi mai sperie pe câte unii.

Să luăm doar câteva exemple din Pandurul de astăzi. La o şcoală din Motru, o învăţătoare bună, care are clasa a treia, face cerere să i se amâne pensionarea cu un an, ca să încheie ciclul primar cu copiii. Este cea mai bună învăţătoare de şcoală, legea i-ar permite să mai predea încă trei ani, dar conducerea şcolii îi respinge solicitarea, pentru că mai sunt doi titulari pe care nu-i vrea nimeni şi care ar rămâne pe dinafară. În semn de protest, 18 părinţi fac cereri să îşi mute copiii la alte şcoli, iar mesajul conducerii este: sunt liberi să plece. O atitudine abuzivă şi nepăsătoare a unui director care probabil că are acelaşi salariu şi acelaşi buget şi dacă îi pleacă 18 copii. Inspectoratul Şcolar nu are nicio putere, primăria niciuna, părinţii şi copiii nu contează, în ciuda repetatelor reforme din învăţământ.

Să mergem acum în comuna Băleşti, acolo unde au fost strămutaţi oameni din zonele miniere. Vorbim de Corneştii Noi, unde alimentarea cu apă a fost făcută pe hârtie, dar nu este folosită pentru că nu merge. Cei din minerit ridică din umeri, primăria nu are ce face pentru că nu a preluat investiţia, prefectul dă câteva telefoane, dar oamenii sunt fără apă de 15 ani. Soluţia primăriei? Mai facem o alimentare cu apă paralelă, că aia veche nu va merge niciodată. Măcar să o facă, deşi nu cred că va fi aprobată, câtă vreme există cea veche.

Să continuăm cu CE Oltenia. Directorul companiei se laudă în mass media cum dă el prime doar la salariaţii care sunt în anumite sindicate, încalcă în felul acesta nu doar Codul Muncii, ci şi drepturile fundamentale ale omului, dar stă bine mersi în funcţie, pentru că este manager privat şi nu ştie nimeni dacă are dreptul să îl tragă la răspundere. Aaa, să nu uit, a fost sancţionat, la o ieşire similară de anul trecut, cu o amendă de două mii de lei. Păi, la aşa amendă, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării doar l-a încurajat să îi dea înainte cu acest comportament.

Statul român este croit prost. Deşi avem o grămadă de legi şi de instituţii, când este vorba de probleme reale ale omului de rând, nimeni nu le poate rezolva.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: