Ţară plină de reguli, lipsită de principii

România nu este şi nu va fi o ţară democratică, din simplul motiv că nu are principii. Scandalul interceptărilor a arătat încă o dată asta. A spus Curtea Constituţională că SRI nu poate face interceptări care să fie folosite în dosare penale, pentru că nu este organ de cercetare penală? A spus. Cum au rezolvat-o politicienii? I-au dat SRI atribuţii de cercetare penală. Nu, nici măcar nu a făcut-o parlamentul, care este legislativul ţării, ci guvernul care, deşi executiv, este mai făcător de legislaţie decât parlamentul. Că nu poţi modifica o lege organică prin ordonanţă de urgenţă... este deja un detaliu.

Haosul legislativ este poate cel mai mare factor de blocaj în România. La nivelul Parlamentului, Guvernului, Preşedinţiei, Consiliului Legislativ şi aşa mai departe este o lipsă acută de specialişti în drept, de oameni care să conceapă legi care să ţină cont de principii şi de drepturi fundamentale. La noi, oricine înşiră cuvinte pe două pagini, dacă este din partidul care trebuie, le transformă în lege. În ce ţară din lume parlamentarii îşi votează pensii speciale, îşi dau bani de la buget pentru campanii electorale, dau pomeni din bani publici în anii electorali? În alte ţări, asta nu se poate şi pentru că populaţia se revoltă, dar şi pentru că legea fundamentală, Constituţia, este una clară. În ce ţară din lume se dă o ordonanţă care să permită migraţia politică, iar Curtea Constituţională doarme vreo câteva luni până să o declare neconstituţională, pentru ca decizia să nu mai producă efecte, pentru că termenul de aplicare era deja depăşit? În România, oamenii care conduc nu au principii, ei nu îşi propun să respecte legea, ci să o fenteze, să profite de scăpările legii pentru a face câte o nenorocire pentru care să nu dea socoteală.

Din păcate pentru ei, politicienii, au căzut victime propriilor legi, în care din populism au trecut tot felul de incompatibilităţi. Se miră acum că nu mai pot face un pas fără să încalce legea. Şi din ipocrizie nu au curajul să o modifice. Problema este însă că legile proaste au amplificat şi birocraţia, şi puterea organelor de control, instanţele de judecată pot da linişte verdicte diferite pe speţe asemănătoare, dacă invocă altă lege... Cred că dacă s-ar anula toate legile din România şi am trece brusc la legile de dinainte de război şi tot s-ar debloca ţara cât de cât.

Vizualizări: 309

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: