Fondurile umanitare o afacere profitabilă

Strângerea de fonduri în scopuri umanitare a devenit o afacere profitabilă pentru pretinşii voluntari ai fundaţiilor fantomă, apărute peste noapte, care încasează câteva zeci de milioane de lei vechi pe zi. În ultima perioadă târgujienii sunt agasaţi tot mai des de reprezentanţii firmelor caritabile fie pe stradă, fie pe scările blocurilor în care locuiesc. Dotaţi cu ecusoane şi chitanţe false, colectorii de fonduri umanitare prezintă cetăţenilor diverse cazuri cu micuţi care necesită operaţii costisitoare în străinătate. Oamenii de bună credinţă donează şi ultimul ban, mişcaţi de poveştile lacrimogene expuse de aceşti buni oratori. Cu toate acestea nici poliţia, nici inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorului nu pot interveni pentru că mulţi dintre ei nu pot fi identificaţi. Ba mai mult, oamenii legii consideră că strângerea de fonduri în stradă este asemenea cerşetoriei, iar traseul banilor este greu de urmărit pentru a observa dacă fondurile colectate de la cetăţenii cu suflet mare sunt folosiţi în scopurile declarate. Activitatea reprezentaţilor fundaţiilor ar fi perfect legală chiar dacă nu sunt înregistrate la registrul comerţului.

Doar chitanţele personalizate sunt reale

Pentru a fi credibili de cele mai multe ori pretinşii voluntari completează chitanţe cu numele persoanei şi cu date fictive ale firmei, păcălind cu uşurinţă persoanele care doresc să facă o faptă bună. În majoritatea cazurilor banii nu ajung acolo unde trebuie. Numai banii încasaţi pe baza chitanţelor personalizate sunt folosiţi în scopuri umanitare. Referitor la această situaţie, Florin Urdea, directorul adjunct al Poliţiei Comunitare Târgu Jiu ne-a declarat:,, Atunci când scot un ban din buzunar, oamenii trebuie să ştie pentru ce-l dau şi să pretindă o chitanţă de la cel care încasează suma respectivă. În cazul în care chitanţele nu sunt personalizate, acestea nu au nici o valoare, banii fiind imposibil de introdus în contabilitate, urmăriţi sau justificaţi în activităţi caritabile.,,
De asemenea, autorităţile atrag atenţia cetăţenilor să nu se lase păcăliţi de bunele intenţii ale colectorilor de stradă şi să doneze banii, dacă acest acest lucru, doar în conturi bancare, pentru cazuri mediatizate sau în cadrul unor acţiuni organizate la nivel local.


Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: