Copiii rămaşi singuri acasă: „Ne-am obişnuit“

Tot mai mulţi gorjeni pleacă la muncă în străinătate şi-şi lasă copii în grija rudelor.Numai la şcoala din Ioneşti 25 de copii sunt în grija altora, după ce părinţii lor au plecat în alte ţări să muncească pentru a-şi câştiga existenţa. Îngrijorător este că tinerii capătă tot felul de probleme, inexistente la prima vedere. Mai mult, întrebaţi despre ce simt vis-a-vis de plecarea părinţilor, majoritatea răspund că s-au obişnuit. Părinţii nu mai fac parte din majoritatea planurilor lor...

În aceeaşi situaţie sunt alţi peste 750 de copii, care au rămas în grija rudelor apropiate sau a bunicilor după ce părinţii lor au plecat intr-una din ţările  frecventate de români. Chiar dacă emigrarea părinţilor lor le poate aduce o stare materială mai bună, cei mici mărturisesc faptul că le este foarte greu fără părinţi, însă au ajuns să se obişnuiască şi cu lipsa acestora.

Nu mai învaţă

Mulţi dintre ei îşi văd părinţii odată la jumătate de an, iar acest lucru îi poate afecta emotiv pe cei mici. „Eu am rămas cu mătuşa şi cu verişorii mei. Şi data trecută când a fost mami plecată tot la ei am stat. Nu ştiu sigur cât o să stea plecată de data asta, dar cred că trei luni. Nu a plecat de mult că a fost acasă de Crăciun”, declară un elev din clasa a VI-a a cărui mamă a plecat în altă ţară la muncă.

Lipsa părinţilor de lângă copiii lor se resimte şi în ceea ce priveşte performanţele la învăţătură ale acestora. În cazul acestor elevi, profesorii încearcă să fie foarte atenţi şi să-i consilieze, atât cât se poate. „De fiecare dată când îi vedem supăraţi sau dacă observăm o schimbare în comportamentul lor încercăm să discutăm cu ei, să vedem ce se întâmplă. Cei cu care rămân acasă nu acordă o importanţă prea mare şedinţelor cu părinţii pe care noi le organizăm şi de aceea nimeni nu ia la cunoştinţă situaţia lor la învăţătură ”, declară Elena Scurtu, directorul  şcolii generale din Ioneşti.

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: