Fermierii grojeni vor cultiva mărăcini în loc de legume

Agricultorii ameninţă cu proteste în cazul în care Guvernul se va ţine de promisiune şi nu le va acorda subvenţii în acest an. Oamenii spun că îşi vor lăsa terenurile necultivate iar animalele le vor vinde dacă nu vor mai fi sprijiniţi financiar.

Mulţi dintre cei care locuiesc în mediul rural îşi câştigă existenţa din cultivarea terenurilor sau creşterea animalelor. În comuna Băleşti, spre exemplu, din totalul de 7.000 de localnici, 4.500 au primit anul trecut subvenţii de  la stat. Oamenii spun că vor renunţa să-şi mai cultive terenurile şi să crească animale dacă nu vor primi niciun ban de la stat. „Nu avem cu ce să plătim pe cel care ne ară terenurile, culturile trebuie şi ele stropite, cum să ne descurcăm dacă noi alt venit nu avem, ne mai puneam speranţa în ajutoarele de la stat, dacă nu o să le mai primim o să renunţăm, lăsăm pământurile nemuncite”, spune  Ion Dobrescu, din comuna Băleşti.

Eliminarea subvenţiilor face ca pe zeci de hectare de teren arabil, în loc de cartofi sau cereale sa crească mărăcini. „De la an la an, în comuna Băleşti sunt din ce în ce mai multe hectare de teren nearate. Dacă nu vor mai fi ajutaţi financiar de către stat, oamenii îşi vor pune în grădină cât să mănânce ei, nu se va mai găsi în pieţe decât produse din import”, spune Bălan Dumitraşcu, consilier în cadrul Direcţiei Generale pentru Agricultură.

Directorul Direcţiei Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj, Aurel Tomescu, are o cu totul altă părere despre agricultura din Gorj în anul 2010. „Nu am văzut niciun fermier din Gorj să protesteze, oamenii îşi vor cultiva în continuare terenurile întrucât este criză şi nu au cu ce trăi”, spune acesta. În Gorj sunt peste 25.000 de fermieri.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: