„Idealul în viaţă este să câştig premiul Nobel pentru ştiinţă“

Ionuţ Cărăvan este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu şi este la al patrulea an de participare la olimpiada naţională de chimie. Pasiunea lui pentru chimie a fost descoperită încă de când era mic ca urmare a unui experiment realizat singur în casă.

Ionuţ Cărăvan este micul geniu al Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” şi asta pentru că este printre puţinii elevi pasionaţi de ştiinţă. Pasiunea lui pentru ştiinţe este cu atât mai mare cu cât Ionuţ este chiar la profilul bio-chimie motiv pentru care s-a hotărât să urmeze o carieră în medicină. „Mi-aş dori să fac ceva pentru sistemul sanitar din România, să ajut oamenii şi cred că este un drum bun cel pe care l-am ales”, a mărturisit Ionuţ Cărăvan.

Totul a început în urma unui experiment pe care tânărul l-a realizat chiar acasă şi în urma căruia Ionuţ a rămas fascinat de efect dar şi de ştiinţă în sine. „Am improvizat o instalaţie de electroliză şi în timpul reacţiei de electroliză pe o bară de grafit se depunea cupru metalic. Am rămas impresionat şi atunci m-am hotărât să mă dedic mai mult chimiei dar şi biologiei”, a precizat Ionuţ.

Prin urmare, Ionuţ a participat chiar anul acesta la cea de-a patra olimpiadă de chimie, faza naţională însă pe lângă acestea a mai participat şi la olimpiada de biologie tot faza naţională dar şi la olimpiada de ştiinţe pentru juniori, la care a obţinut locul 8 constând în menţiune şi calificarea pentru faza internaţională la lot lărgit. „Am vrut să particip la mai toate olimpiadele de ştiinţe şi mai ales la chimie pentru că este ştiinţa care explică viaţa. Ambiţia tânărului este atât de mare încât se gândeşte încă de acum la câştigarea premiului Nobel pentru ştiinţă. „Marele meu ideal în viaţă este să câştig premiul Nobel pentru ştiinţă şi cum cercetarea la noi în ţară nu prea funcţionează m-am gândit că medicina este o pistă”, a adăugat Ionuţ Cărăvan.

Condiţiile la olimpiadă, un dezastru

În ciuda pasiunii lui pentru chimie, Ionuţ are şi unele regrete sau neplăceri provocate chiar de organizarea olimpiadelor naţionale despre care spune că sunt un dezastru. „Ce pot să spun este faptul că faţă de anul trecut, condiţiile de cazare dar şi organizarea au fost cu mult inferioare anul acesta. Mai mult decât atât, personalul cantinei la care mâncam s-a purtat urât cu noi, spuneau că ministerul iroseşte banii cu olimpiadele noastre în loc să le mărească lor pensiile, se pare că atât valorează ei ştiinţa”, a declarat Ionuţ Cărăvan. Cu toate acestea, Ionuţ nu va renunţa la marea sa pasiune ci dimpotrivă se dedică şi mai mult cercetării motiv pentru care în prezent se pregăteşte pentru faza naţională la biologie.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: