Potârcă, față-n față cu soția la Tribunal

Cea care în 2009 a avut șansa să devină „Prima Doamnă” a României, atunci când soțul său Constantin Ninel Potârcă a candidat la Președinție, a trebuit să apară miercuri la Tribunalul Gorj pentru a fi audiată în cel de-al patrulea dosar în care „Obama de Meteor” e acuzat din nou de evaziune fiscală. Gabriela Radu este unul dintre martorii propuși de Parchet pentru audieri în dosar, numai că ea nu a mai fost audiată, deși a venit în fața instanței.

Chiar dacă nu este căsătorită cu acte cu Potârcă, Gabrielei Radu i-a fost recunoscut dreptul de a nu depune mărturie împotriva soțului, așa cum prevede legislația în vigoare. Anterior, pe parcursul anchetei penale, ea dăduse o declarație la Poliție, dar despre care nu își mai aducea aminte nimic. Nici măcar Potârcă nu mai ținea minte declarația respectivă, dar a recunoscut-o după ce i-a fost prezentată.

La termenul de miercuri judecătorul Laura Sarcină a avut ingrata misiune de a-l audia ca martor, în schimb, pe tatăl unui alt inculpat din dosar, Dorin Mihai. Bărbatul are probleme de auz și orice întrebare care i-a fost rostită a trebuit repetată de 2 sau chiar 3 ori pe un ton mai ridicat pentru a putea răspunde, asta în condițiile în care judecătorul amintit nu este unul prea vocal. Tatăl lui Dorin Mihai a trebuit să povestească despre afacerile derulate de fiul său, dar el a menționat că nu știe prea multe lucruri pentru că nu s-a implicat în afacerile respective. La finalul audierii, el a precizat că pe Potârcă îl cunoștea doar „din auzite”, ceea ce a iscat o discuție un pic mai aprinsă între președintele completului de judecată și inculpatul aflat în boxa acuzaților. Potârcă a ținut să îi spună Laurei Sarcină că trebuie să consemneze în totalitate declarația martorului, lucru cu care judecătorul de caz nu a fost de acord. „Nu are relevanță acest aspect. Ce vreți să scriem, că erați dumneavoastră cunoscut?”, a întrebat magistratul, în timp ce Potârcă a mai apucat doar să spună că „aveam pretenții de la dvs.”, după care a renunțat la cerere.

În schimb, el a primit vestea că autoritățile au reușit să îl identifice și pe cel de-al treilea inculpat trimis în judecată în acest dosar. Este vorba despre Ion Mihai, plecat din România și identificat acum de autorități tocmai în Franța. Judecătorul Laura Sarcină a comunicat că bărbatul și-a exprimat dorința de a nu participa la proces, ceea ce l-a nemulțumit din nou pe Potârcă. Acesta a întrebat dacă fostul său partener de afaceri și-a recunoscut măcar vinovăția la acuzațiile ce îi sunt aduse, dar a primit răspunsul că misiunea autorităților judiciare a fost doar de a-l identifica și a-i aduce la cunoștință inculparea sa în România. Doar o eventuală condamnare în lipsă ar pune din nou autoritățile pe drumuri pentru a-l identifica și aduce la închisoare, dacă se ajunge la așa ceva. Până atunci, Potârcă rămâne în spatele gratiilor pentru că are de executat 8 ani și jumătate de închisoare. El este încarcerat împreună cu fratele său din septembrie 2014. De azi intră în vigoare o nouă lege prin care condamnaților ce execută pedepse în condiții improprii le vor fi scăzute din pedeapsă 6 zile la fiecare 30 de zile executate. Asta înseamnă că, dacă nu mai primește alte condamnări, Potârcă poate spera să redevină liber mai devreme decât gândea până acum.

Vizualizări: 560

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: