11 primari vor să formeze un grup de acţiune locală

Un număr de 11 primării din Gorj la care se adaugă orașul Bumbești Jiu vor înființa un Grup de Acțiune Locală (GAL) menit să ușureze obținerea de fonduri europene. Un inițiator al acestui proiect este primarul din Peștișani, Florin Pavel, care a și avut pe ordinea de zi în ședința de Consiliu Local aprobarea unei astfel de asocieri. Dacă se va realiza, acest GAL va fi primul din județul Gorj.

Primarul Florin Pavel spune că aceste grupuri de acțiune locală funcționează deja în alte județe dar mai ales în Occident. Aceste GAL-uri au atribut de autoritate de management așa că ele vor selecta proiectele pe fonduri europene și vor da banii. ”Este vorba de 12 localități care vor să se constituie acest grup de acțiune locală, în special primării de sub munte, Lelești, Stănești plus orașul Bumbești Jiu. În aceste GAL-uri, autoritățile publice trebuie să fie sub 50% iar ceilalți membrii vor fi din rândul ONG-urilor. Toți membrii vor forma adunarea generală și se va alege un președinte care nu poate fi din rândul primarilor”, a declarat Florin Pavel, primarul din Peștișani.

Înființat până pe 17 aprilie

Grupul de acțiune locală ar trebui să ia ființă până în 17 aprilie și asta pentru că în perioada aprilie-mai începe prima sesiune pe măsura 41 PNDR. ”GAL-ul se înregistrează ca oricare ONG, cu hotărâre judecătorească. Unii primari au aprobat deja în Consiliul Local pentru că trebuie să ne organizăm cât mai repede, prima sesiune începe în aprilie-mai”, a declarat Florin Pavel. Acesta a menționat că este ajutat în înființarea acestui proiect de către Florin Păsătoiu, conferențiar universitar la Universitatea din Craiova.

Rotaru: ”Am fost de acord, dar nu am încredere”

Unul din primarii care au fost de acord să facă parte din acest grup de acțiune locală este primarul din Lelești, Marian Rotaru. Deși și-a dat acceptul, primarul Rotaru crede că sunt slabe șanse să se înființeze. ”Dacă este de bun augur sigur că sunt de acord dar au mai fost intenții cu tot felul de asociații și nu au dat rezultate. Eu am aprobat dar nu am încredere că se va realiza, e prea multă amestecătură”, a declarat primarul Marian Rotaru. În plus, primarul Rotaru spune că a accesat cam toate măsurile care puteau fi accesate pe fonduri europene dar nu va spune nu înființării acestui grup.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: