130 de mineri şi energeticieni protestează azi la Bucureşti

130 de mineri şi energeticieni din Gorj participă astăzi la manifestările de protest organizate de Confederaţia Sindicală Internaţională, la care CNS Cartel Afla este afiliată, pentru scoate în evidenţă ziua de 7 octombrie, declarată zi mondială a muncii decente.

Peste 100.000 de oameni sunt aşteptaţi azi la Bucureşti. Potrivit conducerii USMO, la protestul de la Bucureşti vor participa 35 de persoane de la Complexul Energetic Rovinari, 35 de la Turceni şi alte 60 de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

Sindicaliştii cer refacerea grilei de salarizare

Anul acesta, sindicaliştii români cer Guvernului garantarea unui salariu minim de 740 lei în 2010 şi de 1.300 lei în 2014, după ce la începutul lunii septembrie şi-au dat acordul ca salariul minim să crească la 705 lei în 2010 şi la 1.100 lei în 2015, conform declaraţiilor preşedintelui Cartel Alfa, B.Hossu. Cererea iniţială a sindicaliştilor pentru minimul anului următor fusese de 720 lei. În negocierea noului minim a contat poziţia patronatelor din industrie, care s-au opus vehement unei creşteri mai mari de 650 lei, apreciind că salariul minim de 705 lei ar  duce la falimentarea a două treimi din firmele private.

În lista revendicativă se mai înscriu refacerea grilelor de salarizare, asigurarea protecţiei celor fără loc de muncă, majorarea pensiilor. În ceea ce priveşte investiţia în noi locuri de muncă, sindicatele speră în aplicarea cu succes a pactului pentru ocupare, rezoluţie adoptată recent de O.I.M. ca o ripostă la adresa crizei şi pentru care cele patru organisme sindicale ce reprezintă angajaţii din România au făcut  front comun cu patronatele într-un apel adresat Guvernului. Rezoluţia de la Geneva a fost semnată de către toţi participanţii, inclusiv de către reprezentanţii Guvernului României.

Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: