19 ani de la Revoluţie

Anul 2008 marchează împlinirea a 19 ani de la evenimentele care au schimbat istoria ţării noastre. Acţiuni dedicate acestei aniversări se vor desfăşura şi în judeţul Gorj în perioada 16-22 decembrie. Printre organizatori se numără Consiliul Judeţean Gorj, Consiliul local şi Primăria Târgu.Jiu. Manifestările culturale vor include expoziţii documentare şi vernisaje legate de această temă. Astfel, astăzi la Muzeul Judeţean, va avea loc o expoziţie foto-documentară care atestează împlinirea a 19 ani de când dictatura comunistă a luat sfârşit în România. După spusele lui Dumitru Hortopan, directorul muzeului, „expoziţia îşi propune să comemoreze eroii gorjeni morţi în timpul acestor evenimente, în diferite oraşe din ţară, majoritatea în Bucureşti, dar şi în Constanţa sau în Braşov”.

Sursele folosite pentru realizarea expoziţiei au fost diverse, de la ziare şi cărţi din perioada respectivă, până la articole apărute pe internet. 20 de gorjeni şi-au pierdut viaţa în timpul revoluţiei din 1989 şi autorităţile le cinstesc memoria în fiecare an.Anul viitor, se intenţionează chiar oficierea unei slujbe de pomenire  la Cimitirul Eroilor pentru cei ucişi în acel decembrie sângeros.

Deşi sunt aproape două decenii de la evenimentele din 1989, încă nu se ştie ce s-a întâmplat atunci, pentru că mai durează cel puţin 30 de ani până la desecretizarea arhivelor. Părerile sunt împărţite, unii spun c-a fost revoltă populară, alţii cred c-a fost vorba de o revoluţie sau chiar de-o lovitură de stat. În ciuda tuturor acestor controverse, decembrie 1989 a reprezentat un moment crucial pentru România de astăzi şi eroii necunoscuţi de atunci nu vor fi uitaţi niciodată.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: