19.000 de familii din Gorj au rămas fără alocaţii pe luna ianuarie

Aproximativ 19.000 de familii din Gorj nu şi-au mai primit alocaţiile complementare sau monoparentale în această lună. Din cauza modificărilor legislaţiei toate dosarele au fost suspendate începând cu data de 1 ianuarie şi nu pot fi repuse în drepturi până la apariţia noilor norme metodologice. Nemulţumiţi de această situaţie oamenii cer explicaţii la primării.

Toate dosarele au fost suspendate cu data de 1 ianuarie şi nu pot fi repuse în drepturi până la emiterea unor noi cereri şi formulare tip ce trebuie completate de către solicitanţi. Reprezentaţii Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Gorj spun că acestea vor apărea la începutul săptămânii viitoare. Chiar în această situaţie oamenii trebuie să se grăbească şi să-şi depună documentele în primele zile pentru că dacă nu îşi vor reînnoi dosarele până la 31 ianuarie riscă să rămână fără alocaţii şi în luna februarie. Potrivit legii, dreptul la alocaţii se stabileşte începând cu luna următoare depunerii cererii. “Pe luna ianuarie nu s-au primit banii pentru alocaţiile complementare şi monoparentale. Cupoanele de plată au venit doar la acele familii care aveau restanţe din lunile noiembrie-decembrie. Aşteptăm ca normele metodologice să ne sosească în aceste zile pentru ca de săptămâna viitoare oamenii să-şi poată depune dosarele la primării. Am înţeles că vor fi nişte modificări legislative în vederea recuperării banilor pentru luna ianuarie. Numai cei care îşi vor depune documentele până la 31 ianuarie îşi vor primi alocaţiile pe februarie”, a declarat Viorica Roşianu, directorul Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Gorj.

Se cer explicaţii de la primării

De regulă, cupoanele alocaţiilor complementare sau monoparentale veneau împreună cu cele ale alocaţiilor de stat pentru copii. Oamenii care în aceste zile au primit decât alocaţiile copiilor sunt foarte nemulţumiţi şi vin la primării pentru a cere explicaţii. “Aproximativ 20-30 de persoane vin zilnic la noi pentru a cere explicaţii din cauză că nu şi-au primit alocaţiile complementare sau cele pentru susţinerea familiei monoparentale în această lună. La nivelul municipiului Târgu Jiu se aflau în plată la sfârşitul anului trecut un număr de 4400 de dosare”, a declarat Teodora Ciobanu, directorul Direcţiei de Protecţie Socială din cadrul Primăriei Târgu Jiu.

PLAFON

Începând cu 1 ianuarie plafonul maxim pentru acordarea alocaţiilor complementare sau monoparentale este de 370 lei/membru de familie, cu 100 de lei mai mic ca anul trecut. Chiar dacă valoarea acestor alocaţii este de 50-70 lei, pentru familiile cu venituri mici înseamnă foarte mult.

“Nu-mi venea să cred când am văzut că am primit doar alocaţia copiilor. Chiar dacă era de doar 60 de lei ne ajuta mult. Erau banii pentru pachetele copiilor, la şcoală. Nu mi se pare normal să pierdem banii pentru că nu se ştiu a se aplica legile”

Camelia Iordache, beneficiar al alocaţiei complementare

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: