2019 ar putea fi anul protestelor la CE Oltenia

Anul 2019 ar putea începe sub semnul protestelor la Complexul Energetic Oltenia. Mulți lideri de sindicat amenință cu proteste de amploare dacă salariile nu vor fi majorate substanțial. Sindicatele vor lefuri mai mari cu 45% pentru că mii de oameni sunt plătiți cu salariul minim pe economie. „Oamenii se simt ca într-un lagăr de exterminare”, spun sindicatele despre minerii bolnavi din cariere.

Până în primăvara anului viitor, sindicatele și administrația companiei energetice se vor pune la aceeași masă pentru a discuta despre majorarea salariilor.

În cazul în care nu vor ajunge la un consens, oamenii amenință că vor ieși în stradă. Își doresc salarii mai mari și vouchere de vacanță. „Solicitările noastre sunt aceleași: creșteri salariale și vouchere de vacanță. Vom transmite aceste cerințe și Ministerului Energiei și primului ministru. E clar că partea administrativă va încerca fel și fel de lucruri să acorde cât mai puțin către salariați. Cel mai important lucru trebuie să fie factorul uman, cum este peste tot în lume. Nu mai există respect pentru munca depusă”, a spus Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia.

Minerii, mai prost plătiți decât o femeie de serviciu

Și sindicalistul Nicu Bunoaica spune că minerii sunt revoltați pentru că vor ajunge să muncească pe salariul minim pe economie. Lefurile nu le-au mai fost majorate substanțial din 2004, mai spune liderul de sindicat de la Lupoaia: “Ce vor decide oamenii, va fi literă de lege. Nicio lege din lumea asta nu îmi va interzice să stau lângă oamenii mei când vor cere ce li se cuvine. Nu vor ceva în plus. Nu mai vor salarii minime și să-și bată joc toți maimuțoii sindicaliști de ei sau directorașii. Cei de la livrări au cele mai mici salarii. Au fost munciți tot anul șapte din șapte. Nu s-a gândit nimeni să le dea sporul acela de 5,5%. Nu se gândește nimeni la ei”.

Bunoaica susține că mii de mineri au ajuns să câștige chiar și mai puțin decât o femeie de serviciu. „45% ne dorim să fie majorarea salariilor de anul viitor. Eu am zis că cer 100%, pentru că nu e mai mult. 7.000 de oameni vor fi cu salariul minim pe economie sau cu 100 de lei în plus. Vi se pare normal să aibă 22 de milioane de lei vechi un miner, când o femeie de serviciu are 24 de milioane de lei fără să lucreze în frig sau în noroi. Din 2004 nu ne-a mai crescut nimeni salariile. Atunci, era salariul dublu față de salariul minim pe economie. Acum este dezastru. Salariul unui miner era cel mai mare, acum e cel mai mic din țară. Ne țin pe salariile astea pentru că noi nu mai putem pleca nicăieri. Media de vârstă e 50 de ani. Unde să ne mai ducem noi acum? Oamenii se simt ca într-un lagăr de exterminare aici. Sunt bolnavi mulți dintre ei. 500 pe zi sunt în concedii medicale. Asta este realitatea”, a mai transmis Bunoaica.

Vizualizări: 2,927

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: