8000 de mineri în somaj tehnic

Aproximativ 8.000 de mineri din cadrul SNLO vor intra de azi în şomaj tehnic, din cauza cererii scăzute de cărbune! Minerii din SNLO intră în şomaj tehnic pentru a treia oară. Daniel Burlan, directorul general al SNLO, promite că este ultima perioadă de şomaj tehnic din acest an, dar sindicatele nu sunt la fel de sigure.

În perioada în care cei 8.000 de mineri vor intra în şomaj tehnic, respectiv 17 iunie - 1iulie, va veni la muncă numai personalul care se ocupă cu mentenanţa şi reparaţia utilajelor miniere.  “În acest interval va mai fi personal în activitatea de mentenanţă, la activitatea de lucrări. Din totalul de 8.200 de salariaţi cât are SNLO, vor intra în şomaj circa 7.800- 7.900. Va fi ultima perioadă de şomaj tehnic din acest an”, a spus Daniel Burlan, directorul general al SNLO.

Minerii pierd foarte puţin la salariu

Măsura de intare în şomaj tehnic a fost acceptată şi de sindicate. Dacă nu se intra în şomaj tehnic, minerii se puteau alege cu salarii diminuate, în acest caz însă vor primi 75% din salarii plus sporul de vechime. Gheorghe Etăgan, secretar general al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, a explicat de ce şomajul tehnic nu îi afectează la salarii pe mineri: “Dacă nu apelam la şomaj tehnic, exista riscul ca salariaţii noştri să ia salarii subunitare. Am preferat această prevedere legală care permite şomajul tehnic, prin care primim 75% din salariul brut, adică 95% din salariile tarifare”.

În perioada de şomaj tehnic, conducerea SNLO speră să facă o reducere a pierderilor de aproximativ 19 milioane de RON.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: