A făcut puşcărie după ce a fost turnat la Securitate de Pisc Scrădeanu

Constantin Buzuloiu, unul dintre cei turnaţi la Securitate de sindicalistul Ion Pisc Scrădeanu, a povestit pentru Pandurul ce turnură a luat viaţa sa după ce „Dragnea“ a informat despre intenţiile acestuia de a părăsi ţara. În timp de turnătorul Pisc Scradeanu a devenit mare lider sindical după ce a colaborat cu Securitatea, victima sa a făcut şase luni de puşcărie, nu i s-au mai recunoscut studiile de subinginer si a suferit toata viaţa. Pandurul a publicat note informative ale preşedintelui Federaţiei “Energetica” Ion Pisc Scrădeanu, iar Constantin Buzuloiu a venit la redacţie pentru a povesti prin ce a trecut pe timpul regimului comunist. Acesta se află în proces cu statul pentru a fi despăgubit.

Constantin Buzuloiu s-a recunoscut într-una din notele informative date Securităţii de Pisc Scradeanu, publicate de cotidianul  Pandurul. Omul spune ca nici nu îl cunoştea pe marele lider sindical, pentru că pe atunci sindicalistul era un simplu muncitor necalificat şi nici nu îl băga în seamă. Turnătoriile acestuia, dar şi ale altora l-au băgat însă la închisoare. Lupta lui Buzuloiu cu regimul comunist a început pentru că l-au încadrat ca muncitor necalificat, deşi avea studii superioare şi a  vrut să plece din ţară.

Preşedintele Federaţiei “Energetica”, Ion Pisc Scrădeanu, a fost informator al Securităţii în perioada 1982- 1989, sub numele conspirativ de informator DRAGNEA. Acesta a fost contactat telefonic pentru un punct de vedere, însă nu recunoaşte nimic. Apoi, odată cu apariţia notelor în ziar, acesta şi-a închis telefonul.

„Din cauza turnătorilor am făcut 6 luni de puşcărie“

“Am intrat în conflict cu regimul comunist, de când lucram la Citex“, îşi începe omul povestea. „Am plecat de la Bază, pentru că se făceau restructurări, aici am dat însă peste altele. M-au încadrat ca tehnician, deşi aveam studii superioare. La Citex au început restructurările şi în loc să dea afară analfabeţii cu câteva clase, m-au dat pe mine. Când am văzut asta m-am adresat instanţei de judecată, deşi ştiam că nu am şanse. Motivarea la instanţă a fost că regimul comunist dă afară oamenii cu facultate şi opreşte analfabeţii. De asemenea, le-am spus că plec din ţară dacă nu îmi dau serviciu, moment în care a intervenit securitatea“, spune Constantin Buzuloiu. Bărbatul nu s-a lăsat însă şi a depus cerere de emigrare. Între timp se angajase la o cooperaţie meşteşugărească din Târgu Cărbuneşti. “M-au arestat din birou, m-au pus în cătuşe şi aşa m-au dus la Securitate la Târgu Jiu. De atunci nu mi-au dat drumul 6 luni. Căuta după mine nevasta, fiica plângea, era mică, plângeau amândouă pe la poarta securităţii şi le spuneau că nu au auzit nimic de mine. Eu eram la Craiova în beciul Securităţii. Din cauza turnătorilor am făcut 6 luni de puşcărie“, îşi aminteşte Buzuloiu.

“Scrădeanu e un turnător nenorocit, mă voi ţine de capul lui“

Constantin Buzuloiu avea numele de cod Buzatu. Spune că nu ştia că unul dintre turnători era chiar Ion Pisc Scrădeanu deoarece era un simplu şi muncitor şi nu s-a gândit la acest lucru. “Acest nenorocit scrie despre mine că sunt slab profesional, nepregătit. Nu ştiam că el e turnător pentru că era un simplu muncitor şi nu îl băgam în seamă. Am văzut însă turnătoriile lui publicate de ziarul dumneavoastră şi m-am recunoscut. Acest Scrădeanu e un turnător nenorocit şi mă voi ţine de capul lui“, spune Constantin Buzuloiu.

De atunci, omul nu s-a putut angaja nicăieri, chiar dacă a avut studii superioare, având în acest moment o pensie de muncitor necalificat, din care abia trăieşte. De un an Buzuloiu se judecă cu statul român căruia îi cere despăgubiri pentru toate aceste nedreptăţi. Spune că este dispus să lupte până în pânzele albe. În momentul de faţă dosarul se află la Tribunalul Gorj, însă dacă nu i se va da dreptate va ajunge şi la CEDO.

„Vă informez că în virtutea relaţiilor profesionale am avut posibilitatea să-l cunosc şi să discut cu numitul B.C., subinginer la I.E. Rovinari. Cu aceste ocazii am constatat că acesta era slab pregătit profesional, nu era preocupat de realizarea sarcinilor şi nu arareori în discuţii afirma că singura sa posibilitate de afirmare este şi rămâne Occidentul. Pentru a ajunge acolo va încerca în continuare, folosind toate mijloacele pe care le-ar avea la dispoziţie. De cele mai multe ori am considerat că făcea aceste afirmaţii şi datorită stilului său aventurier şi nestatornic”, aceasta este nota informativă a lui Scrădeanu despre Buzuloiu. Aceasta a dus la distrugerea carierei unui om, precum şi la închiderea acestuia pentru şase luni.

Iată alte turnătorii ale lui Pisc Scrădeanu

“Vă informez că îl cunosc pe numitul B. D. care lucrează la I.R.U TG. Jiu şi pot să relatez despre el că are un comportament corespunzător în familie şi societate, la serviciu se achită de sarcinile profesionale şi are multe relaţii în oraş. Nu cunosc să fie în relaţii cu cetăţeni străini sau cu elemente fost condamnate şi nu apare cu manifestări ostile la adresa partidului şi statului nostru“.

“Vă informez că numitul D.D. angajat al ASRR ROVINARI are soţie de origine germană, care are un bunic în RFG, acesta a depus actele pentru a pleca definitiv în RFG împreună cu familia şi a afirmat că dacă nu i se va aproba va trece fraudulos frontiera, soţia şi copilul urmând să plece cu chemare“.

Vizualizări: 251

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: