Sindicalistul Pisc Scrădeanu, turnător dovedit

Preşedintele Federaţiei „Energetica”, Ion Pisc Scrădeanu, a fost timp de opt ani informator al Securităţii, sub numele de cod DRAGNEA. Informaţia a fost făcută publică de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, la cererea a două persoane care l-au cunoscut. Nota de constatare a CNSAS cuprinde zeci de turnătorii ale informatorului Dragnea. În ciuda documentelor, liderul sindical Ion Pisc Scrădeanu susţine că nu a colaborat niciodată cu fosta Securitate şi că este victima unei farse din partea jurnaliştilor.

Doi gorjeni au cerut CNSAS să le comunice dacă liderul sindical Ion Pisc Scrădeanu a fost colaborator al Securităţii. Unul a făcut cerere în 2006, iar celălalt în 2009, dar abia în aprilie anul acesta au primit răspunsul. CNSAS a confirmat faptul că actualul preşedinte al Federaţiei Energetica, Ion Pisc Scrădeanu, a fost racolat ca informator al organelor de Securitate în problema „antiterorism” pe 9 decembrie 1982, pe când era lăcătuş-mecanic la GSMC Vulcan Bucureşti, şantier 7 Craiova, lot I.E. Rovinari. Numele conspirativ al lui Pisc Scrădeanu, cu care semna notele informative, era Dragnea. Potrivit CNSAS, actualul lider sindical şi-a desfăşurat activitatea de informator din 1982 până în 1989, când a căzut regimul comunist.

Contactat telefonic, Ion Pisc Scrădeanu a declarat ieri că nu a colaborat niciodată cu Securitatea: „Cu care dintre ele, cu asta de acum, cu aia dinainte- Este o minciună sfruntată, nu am avut asemenea colaborări cu nimeni. Eu asemenea lucruri nu am făcut în viaţa mea şi nu o să fac. Faceţi mişto de mine- Faceţi glume- Eu ştiu un singur lucru, mă cunosc pe mine şi gata. În viaţa mea nu am colaborat cu nimeni de la Securitate. Dimpotrivă, am fost vânat până în 1989, pentru instigare la grevă. Şi dacă aş fi fost ce să păţesc acum-”.

A început cu turnătorii despre beţivi şi pokerişti

Şi totuşi, CNSAS a dat publicităţii mai multe note informative semnate de Ion Pisc Scrădeanu cu numele Dragnea. În primii ani din cariera de informator, acesta dădea date despre colegii şi prietenii care vorbeau de rău regimul comunist, care practicau jocuri de noroc, ascultau Europa Liberă sau îşi exprimau dorinţa de a pleca în străinătate.

Iată câteva dintre turnătoriile lui Pisc Scrădeanu:

„În data de 15 iulie 1983, în centrul oraşului l-am întâlnit pe E.N., în compania unei tinere. Am aflat că venise pentru câteva zile într-o permisie şi că intenţionează să obţină mutarea la o altă unitate militară din colonia Vârţ”. (17.07.1983)

„Vă informez că în oraşul Tg. Jiu se află numitul R.D., care locuieşte în cartierul Debarcader şi care de mai mult timp este fără ocupaţie. În urmă cu mai multe luni, lucra ca ziler împreună cu N.C. la refaceri de picturi la biserici. În prezent l-am observat deseori în compania lui R.D., cu care de altfel practică jocuri  de noroc”. (13.01. 1984)

„Vă informez că pe numitul I.D. l-am cunoscut la Restaurantul Gorjul în urmă cu 2 săptămâni. Sus-numitul se ocupă de comercializarea de ţigări străine, este o fire violentă, scandalagiu, umblă în majoritatea timpului singur”. (08.03.1984)

„Pe numitul C.S. l-am cunoscut de circa 2 ani. Actualmente este fără serviciu, umblă îmbrăcat elegant şi este văzut în majoritatea timpului la cafe-bar în compania unor indivizi de asemenea fără ocupaţie. L-am observat de mai multe ori în stare de ebrietate, în care uneori îşi pierde controlul”.

Din 1986, îşi turna colegii de la I.E. Rovinari

Începând cu anul 1986, notele informative ale lui Pisc Scrădeanu au referiri la activitatea colegilor lui de serviciu de la Întreprinderea Electrocentrale Rovinari.

Iată una din notele informative, semnată de „Dragnea” la 20 mai 1987: „Vă informez că în virtutea relaţiilor profesionale am avut posibilitatea să-l cunosc şi să discut cu numitul B.C., subinginer la I.E. Rovinari. Cu aceste ocazii am constatat că acesta era slab pregătit profesional, nu era preocupat de realizarea sarcinilor şi nu arareori în discuţii afirma că singura sa posibilitate de afirmare este şi rămâne Occidentul. Pentru a ajunge acolo va încerca în continuare, folosind toate mijloacele pe care le-ar avea la dispoziţie. De cele mai multe ori am considerat că făcea aceste afirmaţii şi datorită stilului său aventurier şi nestatornic”.

Vom reveni cu alte turnătorii ale lui Pisc Scrădeanu despre colegii de serviciu.

SINCERITATE ŞI PASIUNE

Ion Pisc Scrădeanu a fost racolat de lt. Dumitru Mogoşanu, în decembrie 1982. În perioada când a lucrat la I.E. Rovinari, ofiţerul de legătură al actualului lider sindical a fost lt. Marcel Dima. Aceştia au avut caracterizări pozitive cu privire la informatorul Ion Pisc Scrădeanu, despre care spuneau că „dă dovadă de sinceritate şi pasiune pe linia culegerii de informaţii” şi că „trebuie antrenat pentru a furniza informaţii de la locul său de muncă I.E.Rovinari”.

Galerie foto



Vizualizări: 840

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: