A fost descoperit sub apă continentul dispărut al lumii, Zealandia

La peste 400 de ani de căutări subacvatice continentul dispărut al Zealandiei a fost descoperit. Oamenii de știință au explorat sute de ani existența unui continent „dispărut” și, în cele din urmă, au descoperit vechiul continent aflat acum sub ape.

Așa-numita „Zealandia”, cunoscută sub numele de Te Riu-a-Māui în limba Māori, a fost un continent care se întindea pe o suprafață de 1,89 milioane de mile pătrate și este bucata lipsă din fostul supercontinent Gondwana.

Acel supercontinent de odinioară includea și estul Australiei și vestul Antarcticii, dar Zealandia s-a „îndepărtat” de celelalte continente în urmă cu peste 550 de milioane de ani, scufundându-se treptat în ape.

Geologii încă încearcă să afle de ce Zealandia s-a îndepărtat ca un pământ scufundat, dar între timp i-au găsit locul de odihnă, unde 94% din ea a zăcut sub apă.

Omul de afaceri și marinarul olandez Abel Tasman a consemnat inițial existența Zealandiei încă din 1642, prezentând-o ca pe o mare masă de pământ peste care a dat când căuta „marele continent sudic”.

A fost nevoie de 400 de ani pentru ca oamenii de știință să cadă de acord asupra informațiilor oferite de Tasman cu privire la o mare masă de pământ situată la est de insulele sudice ale Noii Zeelande. Dar munca asiduă a geologilor a confirmat în cele din urmă că Zealandia a fost reală, „noul” continent fiind acum subacvatic.

La peste 2 kilometri adâncime în ocean se află locul de odihnă al continentului uitat, geologul Andy Tulloch, de la Zealand Crown Research, confirmând următorii pași ai investigației.

Înțelegerea modului în care masa de pământ s-a separat de restul continentului de care era atașat sunt următorii pași pentru înțelegerea celui de-al optulea continent al lumii.

Deocamdată însă, oamenii de știință au confirmat descoperirea importantă urmând acum să stabilească modul în care s-a format placa ce se află la  2.500 de metri sub apă.

Galerie fotoVizualizări: 4,895

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: