A început plata rentei viagere pe 2009

Fermierii gorjeni care au depus dosare pentru acordarea rentei viagere agricole până la sfârşitul lui 2009 au început să-şi primească deja banii aferenţi anului trecut. Doar 150 de gorjeni beneficiază de această măsură.

La nivel judeţean este vorba despre 150 persoane care sunt deja cuprinse în sistem şi care vor primi banii până cel târziu la sfârşitul lunii august, termen care este, de altfel, cel prevăzut de lege. Suma se acordă într-o singură rată anuală, în primul trimestru al anului următor celui pentru care a fost solicitată.

Octavian Şoldea, consilier juridic în cadrul  Biroului Judeţean de Rentă Viageră Agricolă Gorj, spune că cei mai mulţi beneficiari preferă să-şi arendeze terenurile pe care le au în proprietate: „Este varianta pe care o preferă majoritatea, mai puţini fiind cei care optează pentru înstrăinare, din cauza costurilor mai ridicate pe care le presupune această procedură”. Plăţile se fac direct către beneficiari, prin poştă, aceştia urmând să primească 50 de euro pentru fiecare hectar de teren arendat sau 100 de euro pentru fiecare hectar vândut sau donat.

Nu se mai primesc dosare

Anul acesta a venit cu veşti nu prea îmbucurătoare pentru agricultori. Astfel, de la 1 ianuarie 2010, aceştia n-au mai putut depune dosare, întrucât ţara noastră nu mai este în măsură să acorde ajutoare de stat neconforme cu cele aprobate de Uniunea Europeană.

Octavian Şoldea precizează că se primesc doar solicitări sub formă de petiţie: „Începând din acest an, cei interesaţi pot înainta doar petiţii, iar când se va relua primirea dosarelor, aceştia vor avea prioritate la plată”. Beneficiarii rentei viagere agricole sunt agricultorii cu vârste de peste 62 ani care şi-au arendat sau vândut terenul. La nivel naţional, până în prezent, sunt înscrise în program aproximativ 95.000 persoane care însumează din contractele de vânzare sau arendare încheiate, în jur de 360.000 ha. Suma de bani estimată a fi plătită pentru 2010 este de 83 mil. lei.

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: