A OPTA ZI! Liderii minerilor continuă greva foamei

S-au scurs opt zile de când sindicaliştii Marin Golea şi Toma Tatomir se află în greva foamei. Starea acestora de sănătate continuă să fie una bună, spune conducerea MedservMin, deşi liderii au pierdut vizibil din greutate în cele 8 zile de protest. Chiar şi aşa, vor continua să stea nemâncaţi până ce administraţia va chema în scris comisiile la negocierea actului adiţional la Contractul Colectiv de Muncă (CCM). De azi înainte li s-a alăturat şi Dumitru Popa, vicepreşedinte al Federaţiei Mine Energie (FNME).

Sindicaliştii Marin Golea şi Toma Tatomir au scăzut dramatic în greutate dat fiind faptul că în ultimele opt zile au trăit doar cu apă şi ceai. Faptul că administraţia CE Oltenia a anunţat angajaţii prin ziarul unităţii că vor fi demarate procedurile de negociere pentru amendarea CCM, astfel încât documentul să fie înregistrat la ITM până la 1 iunie, nu-i determină pe cei doi grevişti să renunţe la acestă formă de protest. “Suntem în vârstă, avem 56 de ani, dar atunci când ne-am propus să facem această formă de protest ne-am pregătit mental şi consider că mai putem să rezistăm până când directorul general va demara procesul de negociere cu toate organizaţiile care au participat şi anul trecut. Dacă vor începe negocierile, mă gândesc că şi protestul nostru a avut un efect şi l-a determinat să facă acest anunţ, dacă este real, eu nu cred până nu convocă comisia de negociere pentru a îndeplini până la urmă promisiunile pe care le are către salariaţi, de a armoniza salariile aşa cum am convenit. Cred că tot amână luarea unei decizii pentru că nu are garanţia realizării bugetului de venituri şi cheltuieli aşa cum l-a înaintat ministerului”, a declarat Marin Golea.   

Tatomir: Nu mă simt prea bine

Valentin Mogoe, directorul Medserv Min, societatea care oferă asistenţă medicală din 2 în 2 ore greviştilor, ne-a comunicat că “starea de sănătate a celor doi este una bună şi nu una precară”. Toma Tatomir spune totuşi că se resimte după cele opt zile de înfometare. “Nu mă simt prea bine, dar continuăm forma de protest. Au venit oameni să ne încurajeze, chiar din rândul civililor, care nu au nicio legătură cu activitatea minieră, chiar au zis că merg la Prefectură şi fac demersuri să sesizeze oarecum autorităţile pentru ca forurile de conducere ale CEO să stea de vorbă cu noi. Suntem oameni, domnul Ciurel n-ar trebui să ne considere nişte piese. Suferim aici. De la zi la zi starea noastră de sănătate se agravează”, a spus Toma Tatomir.

Un lider de la nivel naţional se alătură protestului

Din această dimineaţă şi vicepreşedintele FNME, Dumitru Popa, va intra în greva foamei, alături de Golea şi Tatomir în faţa sediului CE Oltenia, în semn de solidaritate. La începutul protestului a participat şi Petre Bejinaru care acum se află sub observaţie la spital, după ce sâmbăta trecută i-a venit rău.

PROTEST

Liderii sindicali protestează deoarece administraţia nu a respectat prevederile Contractului Colectiv de Muncă (CCM), nu dialoghează cu sindicatele, în afară de cele conduse de Ion Ruşeţ, iar veniturile au fost reduse lunar cu câteva sute de lei. O altă problemă importantă este presiunea exercitată asupra salariaţilor. 

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: