Abandonul şcolar, ridicat în rândul liceenilor gorjeni

Aproximativ 500 de elevi gorjeni au abandonat cursurile în anul şcolar 2008-2009, majoritatea provenind de la liceele de pe raza judeţului, după cum arată datele furnizate de Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Socială (CJRAE) Gorj.

Principalele cauze pentru care tinerii au refuzat să frecventeze cursurile sunt motivaţia scăzută pentru activitatea şcolară, plecarea în străinătate sau nepromovarea clasei. Unităţile de învăţământ cu cele mai mari probleme par să fie liceele de pe raza judeţului, unde procentul celor care abandonează şcoala este dublu faţă de cel al elevilor proveniţi de la liceele târgujiene. Astfel, în anul şcolar precedent, 236 de tineri de la diferite licee din judeţ şi-au întrerupt studiile, faţă doar de 95 de elevi din Târgu-Jiu. În mediul urban, rata abandonului şcolar este mai ridicată şi din cauza situaţiei materiale precare a familiei, a căsătoriei timpurii sau a insuficientei implicări a părinţilor în problemele copiilor.

Natalia Mihai, directorul CJRAE Gorj, susţine că toate faptele elevilor au rădăcini adânci tot în comportamentul neadecvat al familiilor, care sunt de obicei dezorganizate: „Din păcate, trebuie să spun încă o dată că totul pleacă de la familie şi de la sărăcie. Acolo unde nu mai există un loc de muncă, oamenii sunt mai preocupaţi ce să pună pe masă a doua zi şi mai puţin dacă copiii lor au mers sau nu la şcoală în ziua respectivă. Aşa că nu este nimic neobişnuit în faptul că tinerii scăpaţi din mână apucă pe drumuri greşite şi comit diverse infracţiuni”.

Elevii din ciclul primar şi cel gimnazial sunt mai puţin predispuşi abandonului şcolar, iar unde există totuşi astfel de cazuri, ele sunt mult mai frecvente în mediul rural. Printre alte cauze ale acestui fenomen se numără eventualele afecţiuni fizice sau psihice, distanţa mare faţă de şcoală, prestarea diferitelor activităţi casnice sau aducătoare de venit sau  nepromovarea testelor naţionale.

Vizualizări: 110

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: