Act normativ pentru îngroparea eolienelor şi a economiei româneşti

Guvernul României a făcut un exerciţiu de imagine încercând să rezolve problema privind promovarea energiei verzi în România, aprobând o ordonanţă de urgenţă care este puţin probabil să fie aplicată. Pe de o parte pentru că Asociaţia producătorilor de energie verde va ataca la forurile europene această decizie, dar şi pentru că Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) are un cuvânt de spus în aplicarea acesteia. Iar ANRE nu se grăbeşte să-şi strice prieteniile cu verzii. Mai mult, amânarea plăţii certificatelor verzi în 2017 asigură o prăbuşire a pieţei, dat fiind că acestea vor apărea din nou pe facturile la energie ale populaţiei, iar preţul energiei va fi scăzut doar cât durează domnia primului guvern USL. Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia declară că această hotărâre nu-i avantajează foarte mult, dar nici nu cred că este fezabilă.

Producătorii de energie verde au intrat mult prea mult pe piaţa din România şi produc grave dezechilibre în sistemul energetic. Apariţia acestei ordonanţe, publicată în data de 7 iunie în Monitorul Oficial, este prezentată ca fiind ceva absolut necesar pentru România, deşi prevederile ei au fost aprobate de ţara noastră în 2008 la „sugestia“ Uniunii Europene. Se vorbeşte despre faptul că energia verde are prioritate în sistemul energetic naţional, dar şi că tipurile de energie eoliană, solară, biomasă sau fotovoltaică sunt subvenţionate de stat cu bani de la români, ducând la dezechilibre energetice şi economice.

Mai mult, în expunerea de motive se spune că lipsa unor măsuri imediate va duce la relocarea în afara României a unor mari unităţi de producţie, creşteri ale preţului la energie, la afectarea siguranţei sistemului energetic naţional şi în final blocarea investiţiilor în acest domeniu prin creşterea bugetului pentru schema de ajutor.

USL amână pentru 2018 o nouă prăbuşire a economiei

Ordonanţa prevede amânarea temporară, începând cu 1 iulie 2013, a acordării unui număr de certificate verzi pentru fiecare MWh produs de centralele electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde), de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (două certificate verzi). Acest lucru va duce la o apariţia pe piaţă a milioane de certificate verzi, care evident ajung tot în facturile românilor. Recuperarea certificatelor verzi se va face începând 1 aprilie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. Recuperarea se face eşalonat până cel târziu pe 31 decembrie 2020. Modalitatea de recuperare se  stabileşte de ANRE. "Rămâne neclarificată maniera în care va fi de facto recuperată valoarea certificatului a cărui acordare a fost amânată si care va mai fi valoarea acestuia, ţinând cont că la momentul 2018 piaţa va fi practic inundată de zeci de milioane de certificate verzi", mai arată Asociaţia Producătorilor de Energie Regenerabilă.

ANRE va monitoriza semestrial producătorii beneficiari ai certificatelor verzi si va întocmi si publica un raport semestrial de monitorizare in termen de 90  de zile de la încheierea perioadei de monitorizare.

Verzii dau statul în judecată

Şi pentru că guvernanţii români sunt incapabili să facă o treabă bună, una s-a discutat în spaţiul public şi altceva a fost aprobat în Guvern. Din acest motiv este de înţeles că verzii au reacţionat. Asociaţia Română pentru Energie Eoliană a remis un comunicat de presă condamnând Guvernul pentru decizia luată. Membrii asociaţiei spun că statul a mimat o dezbatere publică pe această temă, fără a tine cont de procedura de notificare către Comisia Europeană. Ionel David, preşedintele Asociaţiei, mai spune că producătorii de energie verde îşi rezervă dreptul de a ataca Ordonanţa de Urgenţă apelând la toate instituţiile româneşti şi europene competente.

Un articol din lege ajută CE Oltenia…

Un articol din această ordonanţă, care are importanţă şi pentru activitatea din Complexul Energetic Oltenia, este neacordarea de certificate verzi pentru "cantităţile de energie electrică livrate suplimentar de unităţile dispecerizabile faţă de cantităţile de energie electrică din notificările fizice orare transmise de producătorii de energie electrică din surse regenerabile la operatorul de transport si sistem". Practic, verzii nu notifică o cantitate de energie, ci intră în sistem atunci când bate vântul, e soare sau plouă. Şi reprezentanţii CE Oltenia au cerut acest lucru ANRE, prin modificarea Ordinului 33. Despre ordinul 33 nu se mai ştie mare lucru, directorul Diviziei Miniere Aurel Medinţu declarând că săptămâna aceasta va fi luat în discuţie.

…altul Hidroelectrica

Modificarea legislaţiei nu este valabilă pentru microhidrocentralele retehnologizate. Păstrarea celor două certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produs de centrale hidro mai mici de 10 MW are legătură cu faptul că Hidroelectrica intenţionează să vândă cele 158 de microhidrocentralele pe care le deţine. Mai precis, Guvernul a întins o mână de ajutor atât companiei Hidroelectrica pentru ca aceasta sa vândă cat mai uşor microhidrocentralele, cat şi potenţialilor investitori care vor cumpăra aceste centrale hidro.

Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg

Modificările faţă de proiectul prezentat public nu se opresc aici. Deşi se discutase despre interzicerea amplasării panourilor fotovoltaice pe terenurile agricole, în final, a fost introdusă o prevedere potrivit căreia nu va beneficia de certificate verzi energia produsă în centrale electrice fotovoltaice situate pe terenuri care, la data intrării in vigoare a acestui act normativ, erau în circuitul agricol. Ieri, Adrian Ion, vicepreşedintele Asociaţiei Industriei Fotovoltaice din România, a declarat că până la 1 iulie, când intră ordonanţa în vigoare, va fi o cursă contra-cronometru pentru a scoate terenurile din circuitul agricol. "În acest moment, la cum arată legea, industria fotovoltaică a devenit neatractivă", a spus acesta. Pentru energia produsă de centrale fotovoltaice au fost amânate două certificate din şase. Însă, de anul viitor vor fi acordate câte trei certificate, din care două vor fi amânate.

O altă prevedere care a stârnit controverse în forma de proiect a fost modificată. HotNews scrie că în forma iniţială se arată că cei care au un consum mai mare de 150.000  MWh pe an ar urma sa plătească certificate verzi doar pentru 50% din cantitatea de energie achiziţionată. Ministerul Finanţelor nu a fost de acord cu această  prevedere, fiind asimilată ajutorului de stat. În acest caz, este nevoie de notificarea Comisiei Europene şi obţinerea unui aviz favorabil.

Forma publicată prevede că "se exceptează de la aplicarea prevederilor prezentei legi un procent din cantitatea de energie electrica livrata consumatorilor finali cu respectarea reglementarilor europene. Condiţiile de calificare pentru mecanismul de exceptare, precum şi cantitatea exceptată, condiţionată de  aplicarea programelor anuale de creştere a eficientei energetice vor fi aprobate prin Hotărâre de Guvern şi fac obiectul unei reglementări ANRE separate, după  notificarea acestora la Comisia Europeana şi obţinerea unei decizii pozitive din partea acesteia".

Ce face ANRE

Hotnews scrie că ANRE publica pe site cota anuala obligatorie de achiziţie de certificate verzi  estimată pentru anul următor, numărul de certificate verzi estimate a fi emise pe baza informaţiilor privind energia electrica estimată a se produce din  surse regenerabile de energie pentru anul următor şi consumul final de energie electrica estimat pentru anul viitor.

Începând cu data intrării în vigoare a OUG, acreditarea de către ANRE a centralelor care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi se  realizează până la nivelul valorilor anuale totale a capacităţilor instalate în centrale electrice de producere a energiei regenerabile, stabilite pentru  fiecare an calendaristic prin HG pe baza datelor reactualizate din planul naţional de acţiune in domeniul energiei regenerabile. În cazul în care se constată  atingerea nivelului valorilor, ANRE sistează acreditarea centralelor până la apariţia posibilităţii de încadrare în nivelul valorilor anuale totale ale  capacităţilor instalate care vor fi prevăzute şi aprobate de Guvern.

Vizualizări: 183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: