ACTA la control, vă rog!

Pentru că chef de muncă la dat zăpada nu aveau, mii de români au ales să-și petreacă weekendul în fața calculatoarelor, pe internet, luând cu asalt site-urile de torente ca să vadă și ei un film pe care alții dau bani. Pentru a vedea acele filme, românii noștri au folosit un player de asemenea furat de pe internet și niște codecuri pentru care nici nu s-au gândit vreodată că ar putea plăti ceva. Toate astea, desigur, pe un Windows piratat. Și ce-are, frate, că doar e toate de pe internet?!

Cu excepția micilor excese care probabil vor fi înlăturate de la sine, legea ACTA este una absolut firească. O spun în calitate de om care are oroare de chestii furate și mai ales în calitate de om căruia i se fură zilnic (de pe blog sau din textele pe care le public în diverse locuri) poante, pasaje, ba chiar postări întregi. O spun, deci, în calitate de prim interesat de dispariția paraziților de genul Mihai Morar, Daniel Buzdugan, Mihai Bendeac plus sutele de blogări care trăiesc din linkuri de pe site-urile altora, ba chiar din preluări fără precizarea sursei pe care și le asumă cu o nesimțire demnă de cauze mai bune. Da, e o lege bună. Da, mi se pare normal să plătești pentru orice vrei să asculți/ vezi/ citești/ mănânci/etc. Și da, așteptam de mult ca acest tărâm al hoției, confuziei și mârlăniei pe nume ”internet” să înceapă să funcționeze ca o piață normală, bazată pe cerere, ofertă și preț.
În acest condiții, declarația lui Victor Ponta referitoare la suspendarea legii ACTA în caz că va prelua puterea mi se pare cea mai penibilă pe care a făcut-o personajul. Și doar îl știți pe Ponta, a fost concurență mare în top. Cumva e o declarație firească, având în vedere că vine de la unul care preia părerile de-a gata ale lui Ion Iliescu fără să plătească nici un drept de autor. Motivul invocat de prostovani ca Ponta și alți militanți anti-ACTA este, printre altele la fel de tembele, ”interzicerea accesului la cultură”. Ce vorbești, tati? Păi, de pe internet te culturalizai tu? Ia mai bine mișcă-ți fundul la biblioteca orășenească/comunală. Să vedeți acolo câtă cultură la liber, numai bună de asimilat.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: