Acuzat de ucidere din culpă, Boian contestă expertiza

Fostul director al Uzinei Mecanice Sadu Gheorghe Lorin Boian, în prezent manager al Romarm, contestă expertiza realizată la INSEMEX Petroşani în dosarul în care e judecat pentru ucidere din culpă și susţine că procurorii au schimbat încadrarea juridică a faptelor în timpul anchetei fără să îl anunţe.

Boian este judecat la Judecătoria Târgu-Jiu pentru ucidere din culpă și alte infracțiuni, în urma exploziei de la UM Sadu din februarie 2011, când şi-au pierdut viaţa două angajate ale UM Sadu. El a fost prezent miercuri la Târgu-Jiu, la Judecătorie, acolo unde a avut loc cel de-al doilea termen în procesul său (la primul termen a primit amânare).

Lorin Boian a declarat că nu i-a fost respectat în cursul anchetei dreptul la apărare şi contestă expertiza realizată la INSEMEX Petroşani, pe motiv că institutul din judeţul Hunedoara nu este autorizat să realizeze expertize în domeniul pulberilor folosite la fabricarea armamentului. Fostul şef al Uzinei Mecanice de la Sadu, promovat anul trecut în fruntea Companiei Naţionale Romarm SA Bucureşti, a mai declarat că procurorii au schimbat încadrarea juridică a faptelor în timpul anchetei, fără să îi comunice acest lucru.

Nu vrea să dea vina pe morţi

„În data de 10 septembrie mi s-a schimbat încadrarea juridică, fără să mi se aducă la cunoştinţă acest lucru”, a spus Boian. Potrivit acestuia, cauza reală a exploziei, aşa cum a fost cercetată, nu a fost dovedită. „Există numai nişte ipoteze de lucru. Noi am utilizat pulbere de la muniţie. Nicio lege nu interzice aşa ceva în România, iar pentru utilizarea pulberii în Uzină existau suficiente instrucţiuni de lucru şi proceduri care, din păcate, au fost încălcate. O garanţie la pulbere este una comercială, iar o durată de viaţă este cu totul altceva”. În apărarea sa, Lorin Boian a susţinut că Academia Tehnică Militară a studiat pulberile de peste o sută de ani şi a constatat că acestea nu îşi schimbă parametrii în timp, eventual numai parametrii balistici, care înseamnă performanţă mai slabă a produsului, respectiv viteză redusă a glonţului. „În procesul de producţie trebuie eliminate acele pulberi care nu îţi asigură performanţa produsului. În rest ele se comportă la fel ca o pulbere nouă, fapt demonstrat şi de INSEMEX Petroşani, chiar dacă nu este specialist în domeniu. Nu aş putea să mă pronunţ în legătură cu cine se face vinovat de moartea angajaţilor, dar aş putea să spun că au fost încălcate toate procedurile de lucru de către angajaţi. Nu pot să spun că morţii sunt de vină, dar au fost încălcate o grămadă de proceduri de lucru şi ar trebui ca cine face cercetarea să o facă aşa cum trebuie“, a declarat Lorin Boian.

ACUZAŢII

Boian a fost trimis în judecată în luna noiembrie 2012, pentru ucidere din culpă, distrugere din culpă, neluarea măsurilor de securitate, în urma exploziei produse la UM Sadu în februarie 2011, când şi-au pierdut viaţa două angajate.

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: