Acuze incredibile ale primarilor la adresa directorilor de şcoli

Supărați că la fiecare ședință la care sunt convocați de autoritățile județene sunt trași la răspundere din cauza stadiului în care se prezintă școlile în prag de an școlar, primarii județului Gorj s-au răsculat. Discuțiile s-au lăsat și cu certuri, asta din cauza directorilor unităților de învățământ, care nu au nici cel mai mic interes în ceea ce privește curățenia, modul în care sunt cheltuiți banii pentru lucrările de reabilitare sau referitor la obținerea autorizațiilor sanitare. Asta în condițiile în care au fost numiți manageri pentru a se ocupa de toate aceste probleme.

Primarii gorjeni sunt nemulțumiți că de fiecare dată li se sparg oalele în cap, iar directorii școlilor scapă basma curată când vine vorba de modernizarea și igienizarea școlilor. Cel mai intrigat este primarul din Jupânești, Petre Gușiță, care s-a certat cu Ion Călinoiu pe această temă. ”Primarii au calitatea de manageri generali la comunitatea respectivă, dar managerii secundari sunt managerii de școală. Nu poate un primar să impună managerului de școală cum să-și facă activitatea și cum să fie educați să facă acest lucru. Nu trebuie să mă duc eu să îi trag apa la toaletă, nu trebuie să mă duc eu să îi spun femeii de serviciu să curețe ușa sau elevului să șteargă tabla și să fie cuminte”, susține Petre Gușiță.

Guşiţă acuză: Numiţi directorii de şcoli pe criterii politice!

Primarul PSD din Jupâneşti a reproșat conducerii Inspectoratului Școlar Județean Gorj că directorii sunt numiți pe criterii politice și nu au nimic în comun cu managementul unei școli. De asemenea, acesta i-a transmis președintelui Ion Călinoiu să nu le mai ia apărarea directorilor. ”Acum dascălul este dus nu știu unde cu nu știu ce culoare în frunte, primarul este prostul comunei, iar preotul lipsește din actul cultural cu desăvârșire. Mergeți în teritoriu la mine să vedeți că se lucrează, este curățenie și se aprovizionează cu lemne, dar eu nu pot să fiu moașa lui comunală acolo și nici femeia de serviciu”, spune Petre Guțiță.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Ion Călinoiu i-a spus primarului din Jupânești că este de vină pentru neînțelegerile din localitate. ”Atmosfera se creează de sus până jos prin bună înțelegere. Haideți să rezolvăm cu toții problemele localității în deplină cunoștință cu nevoile oamenilor. Tu, când îmi spui mie că «eu sunt manager general, dar ăla de sub mine nu e bun», nu sunt bun eu, în general”, a spus Călinoiu.

Cu această ocazie Guşiță i-a dat peste nas președintelui CJ Gorj.  ”Dacă cumva la APIA nu se mătură scările vinovat este domnul prefect, nu? Că e managerul județului, deoarece conduce serviciile deconcentrate”, a venit replica acestuia.

La Slivilești directorul joacă table și se uită la televizor

Dar nu numai la Jupânești se întâlnesc aceste probleme. La fel de nepăsătoare de felul în care se prezintă școala sunt și cadrele didactice din Slivilești. ”Cum știu să facă deratizări la școală trebuie să participe și la reabilitarea unităților de învățământ. Noi, primarii, nu putem să alocăm o sumă de bani către unitatea școlară, iar directorul coordonator să ia în calcul achiziționarea de covoare, televizoare, lampadare și să uite că vine un nou an școlar, iar școala nu este reabilitată. Eu, în calitate de primar mi-am făcut datoria, dar dacă dau banii pe mâna unui director coordonator, care duce grija decât la televizorul din cancelarie, care trebuie să meargă non-stop, la table de șah și îi cheltuieşte anapoda nu mai este vina mea”, susține Sorin Bucurescu, primarul din Slivileşti.

Așa că nu numai primarii, ci și directorii trebuie să cunoască felul în care se cheltuiește banul public. ”Îl rog pe domnul inspector să aibă o ședință cu toți inspectorii coordonatori de școli și să le explice cum se vor cheltui banii măcar de acum înainte”, a cerut Bucurescu.

La Brănești cresc buruieni în curtea școlii

Primarul Gheorghe Stoichițoiu din Brănești este la fel de supărat pe personalul de serviciu din școală, care stă trei luni în vacanță și nu tunde iarba în curtea unității.

”Trebuie să clarificăm aceste situații cu personalitățile juridice la școli. Eu aș vedea o soluție la comune ca personalul de deservire, personalul auxiliar, să fie în subordinea primăriei sau cel puțin școala să preia totul. Sunt buruieni în curtea școlii pentru că dacă dascălii au vacanță trei luni, trei luni are și omul de serviciu. Ei nu sunt în subordinea primarului. Nu are primarul nicio putere asupra lui”, menționează Stoichițoiu.

De pe urma neprofesioniștilor are de achitat acum 200 de milioane pentru centralele termice. ”Din cauză că la centralele termice lucrează personal necalificat ni s-au stricat centralele și 200 de milioane mă costă instalația la școala de centru. Acești oameni de serviciu nu au obiectul muncii. Au un contabil care vine și actele le face primăria”, susține Stoichițoiu.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: