Adevăratul motiv pentru care ar trebui să ne unim cu Republica Moldova

Nu ştiu, pentru că nu am cunoştinţele de economie şi geopolitică necesare, dacă ar fi bine ca România să se unească cu Republica Moldova. Cred că nici Traian Băsescu nu le are, pe deplin, când tot spune că aşa ar trebui făcut. N-ar fi prima oară când politicienii spun lucruri ca să dea bine la electorat. Ba din contră, ar fi prima oară, probabil, când n-ar face-o. Aşa, la prima impresie, una de novice, aş zice că nu-mi prea doresc să mă unesc cu Moldova. Sigur, m-am unit bucuros cu moldovence venite la studii sau la muncă în Bucureşti, de mai multe ori chiar. Dar am decis ca acest gest specific românesc de ospitalitate să fie maximumul pe care-l ofer.

Pe de altă parte, mă gândesc că şi noi şi moldovenii am merita să ne unim între noi. Toţi marii patrioţi români, toţi poeţii, toţi politicienii istorici şi toţi disidenţii care au făcut lobby, în decursul timpului, pentru marea unire, argumentând prin faptul că suntem acelaşi popor, acelaşi sânge, acelaşi stil, au avut dreptate. Şi când spun asta nu mă gândesc doar la limbă, la tradiţii, la istoria şi înfăţişarea comune sau la muzica populară şi dance (”Vrei să pleeeeci, dar numănumăiei” etc.) asemănătoare din cele două ţări. Nu, nu. Mă gândesc la ceva mult mai profund. La hoţii superbi care operează şi la noi, şi la moldoveni. Nu hoţi de buzunare din autobuze, ci hoţi politici de nivel cel mai înalt.

Vă mai amintiţi că nu mai departe de acum două zile scriam despre şpaga de 60 de milioane luată de grupul infracţional implicat în dosarul Microsoft şi mi se părea enorm? Ei bine, aflaţi că nu doar hobby-urile comune ne unesc, ci şi matematica. Numărul magic ”60” se regăseşte şi într-un dosar pe care presa din Republica Moldova l-a alintat ”furtul secolului”. Şi nu cred că exagerează, pentru că e vorba de un jaf de UN MILIARD DE DOLARI. Ştiu, un miliard nu e acelaşi lucru cu 60. 60 (de milioane) e cât a revenit premierului de la acea vreme al Moldovei, Vlad Filat, pentru a participa la acţiune. Participarea lui s-a făcut prin şpagă şi extorcare de fonduri. Acestuia tocmai i-a fost ridicată imunitatea de către parlamentul vecinilor noştri şi prieteni (premieră pentru Moldova, la acest nivel) şi a ţinut un discurs emoţiona(n)t în care a pişat ochii mai ceva ca Băsescu, ameninţând cu delaţiunea pe complici (de la 60 de milioane până la un miliard ar mai fi nişte sute care nu se prea ştie unde au ajuns). După care a fost ridicat de mascaţi, direct de la tribuna parlamentară.

Nu ştiu dacă Vlad Filat chiar a făcut-o, nu ştiu dacă merită ce i se întâmplă, nu ştiu nici măcar dacă va fi condamnat. Dar coincidenţele sunt prea mari. 60 la ei, 60 la noi. Şi, ca nişte români care se respectă, moldovenii ne-au bătut recordul: păi, la noi au luat 60 o droaie de şmecheri cărora, când a fost să facă împărţeala, abia dacă le-a rămas de o ciorbă pe capota Rolls Royce-ului. Pe când la moldoveni toată şpaga asta enormă s-a dus la un singur om. Ei, aşa da! Suntem mândri de voi, dragi compatrioţi! Unire să fie!

Vizualizări: 185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: