Adopţia, promovată la Târgu Jiu

Reprezentanţii Direcţiei  Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj organizează în perioada 1-8 martie „Zilele adopţiei”. Prin intermediul acestei campanii de promovare, cuplurile care vor să adopte un copil vor fi informate asupra procedurilor de adopţie. Potrivit conducerii DGASPC Gorj, anul trecut au fost depuse la sediul instituţiei 26 de cereri de adopţie, dar doar 16 copii au fost adoptaţi.

„Legislaţia este mai stufoasă, dar este necesară şi vizează interesul copilului. Este firesc să ştim unde merge copilul şi putem să spunem că nu am avut nicio surpriză după ce un anumit copil a fost adoptat”, spune Natalia Gruia. Adoptabili au fost declaraţi şi copiii cu dizabilităţi, dar niciunul dintre ei nu a fost dorit până acum de un cuplu.  Dar înainte de a încredinţa un copil spre adopţie, întotdeauna se încearcă integrarea lui în familie. „Tot timpul contactăm rudele de până la gradul patru şi încercăm până în ultimul moment integrarea lui. De cele mai multe ori, în peste 80% de cazuri aceştia sunt reintegraţi în familie”, mai adaugă Natalia Gruia.

 „În ultima perioadă confruntăm cu foarte multe cazuri de copii care intră în sistem datorită fenomenelor de abuz şi de neglijenţă a părinţilor. Înainte cei mai mulţi erau preluaţi de DGASPC din cauza sărăciei”, explică Natalia Gruia. De asemenea, numărul minorelor care au dat naştere la copii este în creştere. „Dintre cele zece mămici internate la Centrul Maternal din Târgu Jiu, şase sunt minore. Avem şase minore internate, dintre care patru au copii, iar două sunt însărcinate. Fenomenul trebuie stopat, pornind de la cauzele care conduc la această stare. În general, mămicile minore provin din familii dezbinate sau sărace. Cele mai multe au studii generale incomplete”, afirmă Gheorghe Milosteanu, directorul Centrului Maternal.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: